Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- sałata lodowa
- musztarda dijon
- 1 kg karkówki
- 0,5 l Pilsnera Urquella
- 2 łyżki miodu akacjowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz i sól
- 1 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- roszponka
- 1 duży pomidor
- majonez
- owoc granatu
Sposób przygotowania karkówki
Karkówkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę z miodu, piwa i oliwy. Mięso solimy i pieprzymy oraz pokrywamy warstwą musztardy. Pozostawiamy w marynacie na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i osuszamy. Pieczemy w temperaturze 130 st. C przez około 4-6 godzin, dolewając systematycznie bulion. Mięso powinno być delikatne i rozpadać się pod naciskiem widelca.
Sposób przygotowania gofrów
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, żółtka, cukier oraz mleko łączymy ze sobą w dużej misce i miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do gofrownicy małą chochelką i pieczemy na złoty kolor. Studzimy na ręczniku papierowym.
Gofry pokrywamy warstwą majonezu. Ręcznie porozdzieraną karkówkę nakładamy na powierzchnię gofra. Całość pokrywamy roszponką, pokrojonym w grube plastry pomidorem oraz owocami granatu. Przykrywamy świeżym gofrem i przebijamy wykałaczkami dla ułatwienia podziału na równe części.