Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Gofry z pieczoną karkówką

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • sałata lodowa
  • musztarda dijon
  • 1 kg karkówki
  • 0,5 l Pilsnera Urquella
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól
  • 1 l bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • roszponka
  • 1 duży pomidor
  • majonez
  • owoc granatu

 

Sposób przygotowania karkówki

Karkówkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę z miodu, piwa i oliwy. Mięso solimy i pieprzymy oraz pokrywamy warstwą musztardy. Pozostawiamy w marynacie na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i osuszamy. Pieczemy w temperaturze 130 st. C przez około 4-6 godzin, dolewając systematycznie bulion. Mięso powinno być delikatne i rozpadać się pod naciskiem widelca.

Sposób przygotowania gofrów

Mąkę, proszek do pieczenia, sól, żółtka, cukier oraz mleko łączymy ze sobą w dużej misce i miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do gofrownicy małą chochelką i pieczemy na złoty kolor. Studzimy na ręczniku papierowym.

Gofry pokrywamy warstwą majonezu. Ręcznie porozdzieraną karkówkę nakładamy na powierzchnię gofra. Całość pokrywamy roszponką, pokrojonym w grube plastry pomidorem oraz owocami granatu. Przykrywamy świeżym gofrem i przebijamy wykałaczkami dla ułatwienia podziału na równe części.