Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

filtracja

Dział w browarze, w którym następuje filtrowanie i stabilizacja piwa celem nadania piwu odpowiedniej klarowności i połysku. Polega to na usunięciu zawiesin, które nie zdołały osiąść w tankach leżakowych. Na linii filtracyjnej jest używany: filtr świecowy usuwający zawiesiny (w tym celu używa się ziemii okrzemkowej jako materiału filtracyjnego), a następnie filtr PVPP, którego celem jest stabilizacja koloidalna, czyli pochłonięcie polifenoli zawartych w piwie (dzięki preparatowi PVPP przydatność piwa do spożycia standardowo wynosi 6 miesięcy). Na koniec karbonizator standaryzuje zawartość CO₂ w piwie. Gotowe przefiltrowane i ustabilizowane piwo przekazywane jest do tanków pośredniczących, skąd po ustalonym czasie odpoczynku i wykonaniu niezbędnych badań laboratoryjnych uzyskuje certyfikat przydatności i jest kierowane na rozlew butelkowy, puszkowy lub beczkowy (KEG).