Dział w browarze, w którym następuje filtrowanie i stabilizacja piwa celem nadania piwu odpowiedniej klarowności i połysku. Polega to na usunięciu zawiesin, które nie zdołały osiąść w tankach leżakowych. Na linii filtracyjnej jest używany: filtr świecowy usuwający zawiesiny (w tym celu używa się ziemii okrzemkowej jako materiału filtracyjnego), a następnie filtr PVPP, którego celem jest stabilizacja koloidalna, czyli pochłonięcie polifenoli zawartych w piwie (dzięki preparatowi PVPP przydatność piwa do spożycia standardowo wynosi 6 miesięcy). Na koniec karbonizator standaryzuje zawartość CO₂ w piwie. Gotowe przefiltrowane i ustabilizowane piwo przekazywane jest do tanków pośredniczących, skąd po ustalonym czasie odpoczynku i wykonaniu niezbędnych badań laboratoryjnych uzyskuje certyfikat przydatności i jest kierowane na rozlew butelkowy, puszkowy lub beczkowy (KEG).
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.