Jeden z dwóch podstawowych rodzajów fermentacji, który zachodzi w temperaturze pokojowej w granicach od 15 do 25°C. Proces zachodzi przy użyciu specjalnego szczepu drożdży górnej fermentacji, które utrzymują się na powierzchni piwa w postaci charakterystycznego kożucha. Dawniej wszystkie piwa były warzone metodą górnej fermentacji. Nazwa pochodzi stąd, że pączkujące drożdże wraz z wydzielającym się dwutlenkiem węgla wynoszone są na powierzchnię fermentującej brzeczki i gromadzą się w pianie, skąd łatwo je zebrać. Charakteryzują się przyjemnym aromatem drożdży (np. Weizenbier). Warzone są przy udziale przynajmniej 50% słodu pszenicznego oraz brzeczki o zawartości conajmniej 11% ekstraktu.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.