W piwach warzonych w różnych zakątkach świata możemy spotkać składniki, które nieczęsto są używane przez piwowarów. Jednym z nich są ziarna kawy. Dodatek tego składnika nadaje ciemnym piwom specyficznego kawowo-palonego aromatu, podkreślając piwną goryczkę. Innym dodatkiem jaki możemy znaleźć np. w piwie Double Chocolate Stout warzonym przez angielski browar Young's jest gorzka czekolada. Podobnie jak kawa, czekolada współgra idealnie z tym ciemnym piwem dając mu słodko-gorzką czekoladową kombinację smaku.
W Meksyku niektóre browary warzą piwo z dodatkiem papryki chilli.
Daje ona oczywiście pikantne nuty, podkreślające charakter piwa. Historyczne dane mówią o jeszcze dziwniejszych dodatkach jak np. kogut moczony w maderze używany do warzenia piwa w XVII w. jako pożywka dla drożdży. W roku 1996 Boston Beer Company uwarzył tą metodą piwo o nazwie Cock Ale.