Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Domowa pizza z anchois

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 5 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka letniej wody
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i pieprz
  • masło
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 100 g filecików anchois
  • 150 g sera mozzarella
  • pęczek bazylii
  • oregano suszone

 

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy 10 minut na blacie, oprószając na bieżąco blat i ręce mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawiamy na kolejne 15 minut. Dodajemy do masy 2 łyżki oliwy i dobrze wyrabiamy całość. Dzielimy na porcje po 150 g i formujemy w kule.

Przykrywamy ciasto ręcznikiem i odstawiamy na godzinę, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Nagrzewamy piekarnik do jak najwyższej temperatury  230 st. C-250 st. C. Oprószamy ciasto mąką i wałkujemy, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Formujemy ciasto w placki o średnicy około 25-30 cm.

Podstawowym dodatkiem jest sos pomidorowy, który można kupić gotowy lub przygotować na podstawie pomidorów z puszki. Pokrywamy ciasto delikatnie cienką warstwą sosu. Rozkładamy fileciki oraz ser, doprawiamy suszonym oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy około 10-12 minut. Pizzę polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy bazylią.