Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 5 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka letniej wody
- oliwa z oliwek
- sól morska i pieprz
- masło
- 200 ml sosu pomidorowego
- 100 g filecików anchois
- 150 g sera mozzarella
- pęczek bazylii
- oregano suszone
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy 10 minut na blacie, oprószając na bieżąco blat i ręce mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawiamy na kolejne 15 minut. Dodajemy do masy 2 łyżki oliwy i dobrze wyrabiamy całość. Dzielimy na porcje po 150 g i formujemy w kule.
Przykrywamy ciasto ręcznikiem i odstawiamy na godzinę, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Nagrzewamy piekarnik do jak najwyższej temperatury 230 st. C-250 st. C. Oprószamy ciasto mąką i wałkujemy, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Formujemy ciasto w placki o średnicy około 25-30 cm.
Podstawowym dodatkiem jest sos pomidorowy, który można kupić gotowy lub przygotować na podstawie pomidorów z puszki. Pokrywamy ciasto delikatnie cienką warstwą sosu. Rozkładamy fileciki oraz ser, doprawiamy suszonym oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy około 10-12 minut. Pizzę polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy bazylią.