Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Czosnkowa bagietka

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (typ 500)
  • szklanka gorącej wody
  • 5 g drożdży instant
  • sól
  • cukier

 

Sposób przygotowania

Mąkę wrzucamy do gorącej wody. Dodajemy drożdże i po jednej łyżeczce cukru i soli. Ciasto mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto lekko przecieramy olejem i odkładamy w misce w ciepłym miejscu na około 1 h aż do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, ugniatamy chwilę, podsypując mąką. Formujemy bagietki, po czym rozwałkowujemy je na płaskie prostokąty. Każdy prostokąt zwijamy na trzy części. Między nie możemy już na tym etapie włożyć masło czosnkowe lub poczekać z tą czynnością do procesu pieczenia. Tak przygotowane ciasto powinno jeszcze wyrosnąć około 20 minut. Wyrośnięte ciasto lekko nacinamy wzdłuż i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. C na 30 minut. Jeżeli do tego momentu nie włożyliśmy do środka masła, możemy w trakcie pieczenia lekko naciąć bagietkę i umieścić w powstałych dziurach masło czosnkowe lub ziołowe.