Chmielowy aromat to pojęcie często używane podczas degustacji piwa. Jego obecność w różnych piwach różnie się zaznacza stąd duża niejednoznaczność opisu. W piwach dolnej fermentacji (przede wszystkim wśród lagerów) jest on z reguły dość delikatny, chociaż niektóre piwa typu pilsner uczyniły z niego cechę dominującą i znak rozpoznawczy gatunku (Pilsner Urquell, Jever Pils). W piwach typu ale aromat chmielowy jest silny do bardzo silnego. Zapach cechuje się żywicznym, leśnym charakterem, często połączonym z nutami cygar i ziół prowansalskich. Zapach pochodzi od chmielu, posiada nuty aromatyczne przypominające zapach kwiatów, kolendry oraz geraniol. Powstaje z olejków chmielowych. Technika degustacji w tym przypadku może polegać na zamieszaniu próbki i krótkim wdechu nosem, albo na zatkaniu nosa, przepłukaniu ust niewielką ilością próbki, przełknięciu i odetkaniu nosa. Jest to nota aromatyczna charakterystyczna dla piwa białego Blanche de Namur.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.