Chmiel amerykański o podwójnym zastosowaniu, uprawiany w Dolinie Yakima w Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje się specyficznym aromatem jabłek, gruszek, owoców pestkowych i limonek. Posiada również wysoką zawartość alfa-kwasów (12-14%). Używany do piw głównie górnej fermentacji, m.in. do India Pale Ale, Stouta i Barley Wine. Wczesne zbiory chmielu calypso charakteryzują się nieco innym aromatem niż te późniejsze.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.