Zbiór smaków i aromatów charakteryzujących dany gatunek piwa. Bukiet smakowo-aromatyczny zależny jest od rodzaju składników używanych do warzenia i zastosowanej technologii. Aby go określić wykorzystuje się zmysł smaku, dotyku i powonienia. Związki o zapachach owocowych i alkoholowych połączone z aromatem chmielu i słodu dają odczucie aromatyczne nazywane bukietem. Jedną z najbardziej charakterystycznych cech smakowych piwa jest goryczka chmielowa wyczuwana z tyłu języka. Na jego przodzie wyczujemy nuty słodyczy. Zmysł powonienia pozwoli zidentyfikować nuty aromatyczne, a zmysł dotyku takie cechy wyczuwalne w ustach, jak temperaturę, nasycenie, cierpkość lub łagodność piwa.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.