Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

brzeczka

Inaczej "piwna baza" przeznaczona do warzenia piwa. Powstaje w warzelni w wyniku zacierania, filtracji i warzenia (gotowania). Jest mieszaniną słodu, chmielu i wody. Zawiera składniki lotne (aromatyczne) oraz ekstrakt, którego głównym składnikiem jest laktoza. Sklarowany roztwór piwnych składników gotuje się wraz z chmielem, następnie schładza do 5-6°C i zaszczepia drożdżami. Proces gotowania ma na celu zagęszczenie brzeczki poprzez odparowanie wody oraz usunięcie niekorzystnych dla bukietu smakowo-aromatycznego składników pochodzących ze słodu i chmielu.

 

Podczas gotowania brzeczki zachodzą różne reakcje chemiczne, które będą miały wpływ na barwę, aromat, pienistość oraz trwałość piwa. Kiedy zostanie dokonany pomiar stężenia i objętości brzeczki zostaje ona przepompowana z kotła do kolejnego urządzenia. Ta ostatnia czynność nosi nazwę wybicia warki. Brzeczka w smaku przypomina kwas chlebowy, nie posiada alkoholu ani CO2. W kolejnych fazach powstawania piwa rozróżnia się następujące rodzaje brzeczki: przednia, nastawna i fermentująca.