Zakład przemysłowy, w którym warzy się piwo.
W browarze wyodrębnione są nastepujące działy:
- warzelnia,
- fermentacja,
- leżakownia,
- filtracja,
- rozlewnia
- i magazyn do przechowywania piwa.
Kiedyś browarnictwem zajmowali się mnisi. Już w XVII wieku istniały browary w klasztorach. Średniowieczne browary były osadzane w dużych pomieszczeniach wyposażonych w kotły do warzenia brzeczki, kadzie chłodnicze i fermentacyjne (w których mnisi prowadzili bardzo długą fermentację spontaniczną, ponieważ jeszcze nie znali drożdży), kadzie filtracyjne wypełnione chrustem i plewami oraz kadzie leżakowe (kufy). Do dziś w niektórych browarach klasztornych warzy się piwa fermentacji spontanicznej. Specjalistami w tej dziedzinie są: Trapiści, Cystersi i Augustianie.
Dzieje polskiego browarnictwa trudno jest odnaleźć w annałach, mimo że piwo było powszechne już w czasach Mieszka I. Wyjątkiem jest browar na warszawskim Solcu, który spłonął podczas nocy listopadowej w 1831 roku. W epoce staropolskiej do najpopularniejszych browarów należały warecki i świdnicki. W XIX wieku sukces odniosły browary Habersburga, Klawegi i Schielego i zaczęły się klarować na rynku największe obecnie browary w Tychach, Żywcu i Brzesku (Okocim).
Dziś pod względem zagęszczenia browarów Polska wypada bardzo dobrze, choć nie może się równać z Niemcami. Spośród marek kilka zdominowało rynek krajowy, ale niewątpliwym liderem (40% rynku) jest globalny koncern SABMiller Kompania Piwowarska (Poznań, Tychy, Białystok – Dojlidy). Największy browar na świecie to według ekspertów amerykański browar AncheuserBush warzący najsilniejszą markę piwa na rynku Bud. Jest to bardzo lekkie piwo masowo wypijane w Stanach Zjednoczonych.