Nuta aromatyczna zbliżona do zapachu bananów obecna niemal we wszystkich piwach na świecie. Za wyczuwanie tego aromatu odpowiedzialny jest związek z grupy estrów o nazwie octan izoamylu. Powstaje jako produkt przemiany metabolicznej drożdży podczas fermentacji alkoholowej. Dość często bywa także opisywany jako zapach brzoskwiniowy lub gruszkowy. Jego obecność szczególnie łatwo zauważyć w piwach pszenicznych górnej fermentacji (weissbier), ale także w lekkich piwach typu lager (np. Tyskie Gronie).
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.