Browar należący do Grupy Żywiec SA, ze zdolnością produkcyjną około 2,5 mln hl na rok. Założony w 1872 r., zniszczony niemal doszczętnie w czasie II wojny światowej, został odbudowany w 1946 r. W latach 70. zbudowano nową warzelnię, nastąpiła wymiana wyposażenia fermentowni i leżakowni, a w 1996 r. zakład przeszedł gruntowną modernizację. W 1998 r. browar wszedł w skład Grupy Żywiec SA (dotej pory działał w spółce Brewpole BV), dzięki której jego produkt – piwo EB stało się towarem niemal kultowym. Browar w Elblągu jest liderem jeśli chodzi o najniższe zużycie wody spośród 140 browarów należących do Heinekena na całym świecie (około 2,5 l wody na litr piwa). Warzy się tu piwa dolnej fermentacji, a najpopularniejsze z nich to: EB, Kaper, Kujawiak, Specjal Jasny Pełny, Specjal Mocny, Tatra oraz Warka.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.