Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Browar Szałpiw

Browar kontraktowy powstały w 2013 roku, którego założycielami są Wojciech i Jan Szała. W 2011 rokuna Festiwalu Birofilia w Żywcu Jan otrzymał tytuł Grand Championa za najlepsze piwo spośród wszystkich kategorii (wygrał jego niemiecki kölsch). Nagrodą było uwarzenie zwycięskiego piwa w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, który poźniej trafił do dystrybucji jako Grand Champion 2011. Początki browaru Szałpiw to kontraktowe warzenie w Browarze Bartek, tam też powstały pierwsze oficjalne piwa: Bździągwa, Rojber i Szczun. Na pierwszy rzut oka widać było, że browar upodobał sobie style belgiskie – kolejno Belgian Ale, Dubbel i Tripel. Również okazało się, że browar eksperymentuje z refermentacją – dodawaniem brzeczki z naturalnym cukrem do gotowego piwa w butelce, co wiązało się ze zwiększeniem ekstraktu i podwyższało jego karbonizację. Obecnie Szałpiw warzy w Browarze Wąsosz, tam też powstały świetne Tenacious Berry, Kociamber, Buba, Fest Buba, Śrup. 1, 2, 3, 4 powstały w kooperacji z Pracownią Piwa.