Browar kontraktowy powstały w 2013 roku, którego założycielami są Wojciech i Jan Szała. W 2011 rokuna Festiwalu Birofilia w Żywcu Jan otrzymał tytuł Grand Championa za najlepsze piwo spośród wszystkich kategorii (wygrał jego niemiecki kölsch). Nagrodą było uwarzenie zwycięskiego piwa w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, który poźniej trafił do dystrybucji jako Grand Champion 2011. Początki browaru Szałpiw to kontraktowe warzenie w Browarze Bartek, tam też powstały pierwsze oficjalne piwa: Bździągwa, Rojber i Szczun. Na pierwszy rzut oka widać było, że browar upodobał sobie style belgiskie – kolejno Belgian Ale, Dubbel i Tripel. Również okazało się, że browar eksperymentuje z refermentacją – dodawaniem brzeczki z naturalnym cukrem do gotowego piwa w butelce, co wiązało się ze zwiększeniem ekstraktu i podwyższało jego karbonizację. Obecnie Szałpiw warzy w Browarze Wąsosz, tam też powstały świetne Tenacious Berry, Kociamber, Buba, Fest Buba, Śrup. 1, 2, 3, 4 powstały w kooperacji z Pracownią Piwa.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.