Mikrobrowar założony w 2013 r. w Uhercach Mineralych, między Leskiem a Ustrzykami Dolnymi (Bieszczady). Założycielami są Agnieszka Łopata (1. miejsce w Konkursie Piw Domowych Birofilia 2009 w Żywcu w kategorii Brown Ale Mild, tytuł najlepszego Domowego Piwowara Roku 2012) i Andrzej Czech, którzy oprócz browaru otworzyli jeszcze sklep z regionalnymi produktami i trzypoziomową salę Ursa Maior Gallery z Domem Aukcyjnym. Z galerii przez ogromną szybę widać cały zakład produkcyjny. W browarze zastosowano nowoczesne rozwiązania takie jak panele słoneczne do podgrzewania wody oraz ekologiczną oczyszczalnię ścieków. Nazwa browaru Ursa Maior oznacza po łacinie Wielką Niedźwiedzicę i nawiązuje do fińskiej legendy o fermentacji piwa z pianą z pyska niedźwiedzia. Wszystkie piwa warzone w Ursa Maior są niepasteryzowane i niefiltrowane, powstają metodą górnej fermentacji. Najpopularniejsze z nich to: Ursa Śnieg na Beniowej, Ursa Deszcz w Cisnej, Ursa Maior Pantokrator, Ursa Renegat, Ursa Rosa z Kremenarosa.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.