Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Browar Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior

Mikrobrowar założony w 2013 r. w Uhercach Mineralych, między Leskiem a Ustrzykami Dolnymi (Bieszczady). Założycielami są Agnieszka Łopata (1. miejsce w Konkursie Piw Domowych Birofilia 2009 w Żywcu w kategorii Brown Ale Mild, tytuł najlepszego Domowego Piwowara Roku 2012) i Andrzej Czech, którzy oprócz browaru otworzyli jeszcze sklep z regionalnymi produktami i trzypoziomową salę Ursa Maior Gallery z Domem Aukcyjnym. Z galerii przez ogromną szybę widać cały zakład produkcyjny. W browarze zastosowano nowoczesne rozwiązania takie jak panele słoneczne do podgrzewania wody oraz ekologiczną oczyszczalnię ścieków. Nazwa browaru Ursa Maior oznacza po łacinie Wielką Niedźwiedzicę i nawiązuje do fińskiej legendy o fermentacji piwa z pianą z pyska niedźwiedzia. Wszystkie piwa warzone w Ursa Maior są niepasteryzowane i niefiltrowane, powstają metodą górnej fermentacji. Najpopularniejsze z nich to: Ursa Śnieg na Beniowej, Ursa Deszcz w Cisnej, Ursa Maior Pantokrator, Ursa Renegat, Ursa Rosa z Kremenarosa.