Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

21 marca 2017

Piwo wita wiosnę!

 

0

Zima hojnie obdarowała nas wybornymi Stoutami i Porterami, ale przyszła pora przywitać wiosnę jak na Beerlovera przystało. Dziś postawiliśmy na trunki z owocowymi nutami, które mają zwiastować piwny przedsmak lata. My już nie możemy się go doczekać, a po drodze czeka nas tyle wspaniałych owoców pracy piwowarów, że kąciki ust mimowolnie unoszą się ku górze.

JEDNA WISIENKA WIOSNY NIE CZYNI

Co innego dwie tony, które zostały użyte przez browar Inne Beczki do uwarzenia „Cherry Elephant”. Głęboka, czerwona barwa przypomina dojrzewające w słońcu, dorodne wiśnie. Nie musisz być na działce, wystarczy że sięgniesz po Wiśniowego Słonia, w którym zachowano naturalną cierpkość bordowych owoców.

źródło: https://www.facebook.com/innebeczki/

TROPIKALNY POWIEW

Jaki taniec kojarzy Wam się z wiosną? My chętnie dalibyśmy się ponieść „Tango z Mango” z Pracowni Piwa. W takim towarzystwie można przetańczyć niejedną noc! Trzeba jednak z umiarem kosztować słodyczy tego napoju, bo jego moc to aż 6,7%.

źródło: https://www.facebook.com/PracowniaPiwa/?fref=ts

Po przelaniu  „Tanga” do szklanki, nie zobaczycie tradycyjnego złotego koloru, a to dlatego, że warzone jest z dodatkiem laktozy. Napój przypomina raczej tradycyjny indyjski  mango lassi – przyrządzany na bazie jogurtu i wody.

MANDARYNKOWY CUKIEREK

Mandarina Bavaria to niemiecka odmiana chmielu, w której wyczuwalne są mandarynkowe aromaty. Wykorzystał go browar Doctor Brew, warząc piwo pod tą samą nazwą. Z jednej strony będzie to wspomnienie zimy, bo wtedy mandarynek mamy dostatek, a z drugiej owocowe powitanie wiosny. Piwo nie jest tak rześkie, jak poprzednie propozycje, ale naszym zdaniem idealnie nadaje się na wiosenne, chłodne wieczory.

źródło: https://www.facebook.com/Doctor-Brew-381357765301284/?fref=ts

CHMIELONIADA

Najlepszy sposób na relaks, gdy rozpieszczają nas promienie słońca? Lemoniada! Ale nie bylibyśmy sobą, gdyby nie miało to nic wspólnego z piwem ;). Dlatego sięgamy po Hopiniadę od Browar Jana, w której znalazły się aromaty charakterystyczne dla piw typu Witbier: pomarańcze i kolendra, ale żeby wiosna miała nieco pikantny smaczek, dodano ziaren pieprzu. Zastanawiamy się tylko…gdzie są cytryny?

źródło: https://www.facebook.com/browarjana/?fref=ts

A jak Wy zamierzacie celebrować powitanie wiosny?