3 lutego 2014
Piwo smakowe nie jest piwem?
Piwo z lemoniadą, z sokiem? O nie! To profanacja! To
3 lutego 2014
Piwo z lemoniadą, z sokiem? O nie! To profanacja! To
Piwo z lemoniadą, z sokiem? O nie! To profanacja! To nie jest piwo! Pewnie nie raz słyszeliście takie opinie, choć mają niewiele wspólnego z prawdą. Piwa smakowe mają także swoje zalety.
Taka sytuacja. Jest lato, macie ochotę na coś nowego. Zamawiacie w barze piwo typu radler albo shandy. Już podnosicie pokal do ust, kiedy nagle do Waszej świadomości wdziera się głos: “Jak możesz to pić?! Przecież to napój piwny, który nie ma nic wspólnego z browarem!”. Wbrew tejże myśli piwo smakowe jest jednak piwem, co wynika choćby z podstawowych składników napoju. Piwni ortodoksi mogą się oburzać ile wlezie, ale piwa smakowe to pełnoprawni członkowie browarniczej rodziny. Miłośnicy owoców mogą być zadowoleni. Na rynku pojawia się coraz więcej piwnych propozycji, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych piwoszy.
Wielu ludzi chętnie eksperymentuje na własną rękę, dodając do zwykłego piwa różne rodzaje soków i syropów. Nie zawsze jest to dobra strategia, ponieważ często jakość tych dodatków pozostawia wiele do życzenia. Piwowarzy starannie wybierają dodatki, które wzbogacają i podkreślają smak piwa.
Nie bójcie się więc przyznać, że lubicie piwo z lemoniadą! ;) Śmiało możecie sięgnąć po butelkę Lecha Shandy albo po Warkę lub Okocim Radler. Będzie to klasyczny i dość bezpieczny wybór. Redd’s oferuje całą gamę piw smakowych – począwszy od żurawiny, przez połączenie grejpfruta z ananasem, jabłko, a skończywszy na malinie. Pragniemy dodać, że nie wszystkie piwa smakowe wyróżnia słodycz. Dobrym przykładem jest tutaj Redd’s o smaku jabłka z trawą cytrynową, który zadowoli amatorów wytrawnych wersji.
Jeśli jednak nurtuje Was połączenie piwa z gorzką czekoladą, to musicie spróbować “Szoko” z Browaru Kormoran. Na rynku dostępny jest też browar Sweet Cow w stylu Milk Stout wytworzone przez “Ale Browar”. Jest to ciemne smakowe piwo z mleczno-kawowym aromatem. Na etapie gotowania brzeczki do tego rdzennie angielskiego trunku dodawany jest cukier mleczny.
Źródło: http://www.alebrowar.pl/en/piwa/sweet-cow/
Macie ochotę na piwo pszeniczne, ale z dodatkiem miodu? Cornelius i Ciechan miodowy to klasyka piw smakowych i dobry przykład na to, że ten smak może mieć różne odcienie. Cornelius ma miodowy aromat, ale nie jest słodki.
Jakie piwa smakowe ostatnio piliście? Co jest Waszym numerem jeden? Czekamy na Wasze opinie! :)