Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

28 listopada 2016

Piwo na słodko?

Słodycze? Dziękuje, wolę piwo. A gdyby tak… dwa w jednym?

0

Piwo to bez wątpienia nasz cukiereczek, rodzynek, a czasem pralina z bombonierki, której smak jest dla nas niespodzianką, ale wszystkie te określenia traktujemy z przymrużeniem oka. Są jednak piwa, które faktycznie zawierają w sobie dozę słodyczy. Zobaczmy, jak prezentuje się nasz ukochany trunek w słodkiej odsłonie.

Piwo z lodami

Nie oszukujmy się, życie nie zawsze nas rozpieszcza. Wtedy z pomocą przychodzi nam coś słodkiego, co pozwoli zapomnieć o gorzkim dniu. Piwo może stanowić bazę do deserów, ale może być samym w sobie, słodkim zwieńczeniem posiłku. Zanim jednak przejdziemy do słodkich dodatków, to przypomnijmy sobie trochę o słodach. Warto wiedzieć, że nuty karmelu, czekolady czy orzechów mogą pochodzić nie tylko od dodatków, ale również od słodów. W tym celu wykorzystuje się słody palone i czekoladowe, dzięki którym zyskujemy również piękną, ciemną barwę. Więcej o podstawowym składniku piwa dowiecie się w tym artykule. A teraz, czas na deserek!

ŁYCZEK COLI

Coca-cola to jeden z symboli USA. W wielu krajach była synonimem zachodniego świata. Znajdziemy ją na plakatach, muralach, ekranach, a nawet obrazach. Jednym ze składników napoju jest wyciąg z orzeszków koli. A gdyby tak, dodać go do piwa? To żaden amerykański wynalazek, a piwo polskiego browaru „Fortuna”. Nie udało nam się znaleźć z czym łączyć ten trunek, ale myślimy, że frytki i burger będą dobrym zestawieniem.

fortuna-czarne
źródło: browarfortuna.pl

ŚMIETANKA TOWARZYSKA

Creme brulee to popularny i obłędnie smaczny deser w którego skład wchodzą: śmietanka, żółtka, cukier i wanilia. Jego cecha charakterystyczna to karmelowa skorupka na wierzchu, którą uzyskuje się podczas opalania warstwy cukru. Wielbiciele kremu i kucharze uwielbiają moment, kiedy karmelowy “pancerzyk” zostaje rozbity przez łyżeczkę, by dostać się do słodkiego wnętrza deseru. Brzmi smakowicie? A co powiecie na Stouta o takim smaku? Creme Brulee Stout to dzieło browaru z USA, a konkretnie Southern Tier Brewing Company. W składzie znalazły się ziarna wanilii i karmelowy słód, a trunek został przyjęty bardzo dobrze przez piwoszy.

creme-brulee-stout-southern-tier
źródło: beerspeculator.com

KANADYJSKI AKCENT

A skoro Kanada, to oczywiście syrop klonowy. W Polsce staje się coraz bardziej modny, ale to miód króluje na polskich naleśnikach i w piwach. W Kanadzie i USA na odwrót. Tam każdy naleśnik, a raczej pancake oblewany jest sowitą porcją lepkiego płynu. Dodaje się go również do piwa. Dla piwowarów nie mają jednak znaczenia granice terytorialne, ważny jest smak. Dlatego piwa o posmaku klonowego syropu zaznacie również w polskiej wersji. Browar Pinta uwarzył Portera o nazwie „Kloning”, właśnie ze wspomnianym dodatkiem. Gdyby jeszcze tylko mogło się sklonować to bylibyśmy w pełni usatysfakcjonowani. ;)

klonig

źródło: browarpinta.pl/pinta-miesiaca

KAKAO NA LEPSZY SEN

Jeżeli większość z Was już wyrosła z mleka i kakao na podwieczorek, to mamy coś, co będzie miało unikalny smak słodkich wspomnień. Owoc wspólnego projektu browarów Piwoteka i Antybrowar to White Chocolate Ale. W jego składzie znajdziemy kakao i laktozę, którą możemy spotkać również w mlecznych Stoutach.

white-chocolate

źródło: facebook.com/BrowarPiwoteka

Jeżeli nie macie ochoty spędzać kilku godzin w kuchni na przygotowywaniu deserów, to teraz wiecie, jaki jest najlepszy przepis na odrobinę słodyczy w ciągu dnia. :)