16 lutego 2015
Piwo na Śląsku
Jeśli do tej pory Śląsk kojarzył Wam się tylko z
16 lutego 2015
Jeśli do tej pory Śląsk kojarzył Wam się tylko z
Jeśli do tej pory Śląsk kojarzył Wam się tylko z górnikami, kluskami i modrą kapustą, to niezbyt dobrze świadczy o Waszej piwnej wiedzy. Na szczęście niesiemy Wam kaganek browarniczej oświaty. Poznajcie kilka przykładów śląskich piw!
REDEN – ŚLĄSKI BROWAR RZEMIEŚLNICZY
Nastały złote czasy dla piwa. Niemal jak grzyby po deszczu powstają nowe browary, które eksperymentują i warzą najlepszy trunek na świecie. Śląsk nie mógł pozostać w tyle. W 2013 roku w Chorzowie powstał pierwszy mini-browar Reden. Szybko zdobył wielką popularność i stworzył większy browar w Świętochłowicach by sprostać oczekiwaniom spragnionych piwoszy. Ekipa z Redena oferuje obecnie 7 piw.
Szczególną uwagę należy zwrócić na piwo Żniwa Chmielarzy, czyli polskie India Pale Ale, które powstało na bazie polskich odmian chmielu. Jest naprawdę pijalne, poczujecie przyjemny słodowy aromat i cytrusowe nuty. Ostrzegamy! Jest też dość słodkie. Spróbujcie też koniecznie Milkołaka, czyli milk stouta. To ciekawa propozycja dla wielbicieli ciemnych piw górnej fermentacji. Aromat palonych słodów, kawy oraz ciemnej czekolady może przypaść Wam do gustu.
Źródło: http://browar-reden.pl
BROWAR LWÓWEK
Piwo w Lwówku Śląskim warzono już 1209 roku. Właściwa historia browaru zaczyna się w XIX wieku, kiedy przejmuje go Julius Hohberg. Jest to jednak opowieść na inny artykuł. Tym razem skupiamy się na piwach, których smak trzeba po prostu poczuć na własnym języku. Jednym z takim piw jest właśnie Lwówek Jankes. Do jego produkcji użyto pięciu odmian chmieli. Wyróżnia się ciemną, bursztynową barwą. Producent chwali się, że Jankes powstał według niepowtarzalnej receptury, dlatego określa je jako Lwóweckie ALE. Wyraźna chmielowa goryczka zestawiona jest z nutami słodowymi i aromatem cytrusów oraz owoców tropikalnych.
Źródło: http://www.browarlwowek.pl
MINIBROWAR MAJER
Jeśli los rzuci Was kiedyś do Gliwic i najdzie Was ochota na piwo, wstąpcie do minibrowaru MAJER, połączonego z restauracją. Warzeniem piwa zajmuje się tam Michał Grossman, który jest doskonałym przykładem na to, że pasja może zamienić się w zawodowstwo. Na swoim koncie ma zresztą kilka browarniczych sukcesów, więc bez strachu będziecie mogli sięgnąć po szklankę z piwem. Karta piw może nie jest zbyt obszerna, ale oznacza to, że da się spróbować wszystkiego. Warto sięgnąć po MajEr Ciemne. Ten wytrawny schwarzbier z nutką palonego jęczmienia i karmelu powinien Wam przypaść do gustu.
Źródło: http://minibrowarmajer.pl
TYSKIE KSIĘSTWO PIWNE
Na liście śląskich browarów nie mogło oczywiście zabraknąć Tyskiego. Tego piwa na pewno nie trzeba Wam specjalnie przedstawiać, bo jest jedną z najpopularniejszych marek w Polsce. Tyskie jest dumne ze swojej śląskości. Niemal na każdym kroku odwołuje się do swoich korzeni i pięknej, długiej historii. Z myślą o piwoszach powstał program Tyskie Księstwo Piwne, cieszący się wielką popularnością. Mieszkańcy Śląska mogą zdobyć też Paszporty Księstwa, które dają im specjalne piwne przywileje i piwo urodzinowe – Tyskie stawia piwo każdemu jubilatowi. Koniecznie zapoznajcie się ze szczegółami tej akcji.
Źródło: http://www.kp.pl
Dajcie znać, czy mieliście już okazję degustować opisane piwa. Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych wrażeń smakowych.