Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

8 grudnia 2014

Piwo na rozgrzanie

Drapie was w gardle? Zaczyna się kaszel? Wiecie, co mówi

0

Drapie was w gardle? Zaczyna się kaszel? Wiecie, co mówi Goździkowa? Na rozgrzanie tylko grzaniec z goździkami!

DOMOWE SPOSOBY

Smakuje wybornie i wcale drogo nie wyniesie. Wystarczy spisać listę składników tego domowego specyfiku, przeszukać wszystkie zakamarki, czy gdzieś nie macie jeszcze zabunkrowanego piwka…

Jak sama nazwa wskazuje, grzaniec rozgrzewa, a dodatkowo raczy nasze skołatane duszyczki przyjemnym miodowo-korzennym smakiem. Jesienne czy zimowe przeziębienia już nie będą takie straszne. 

TRADYCJA ZOBOWIĄZUJE

Grzańcowa tradycja w Polsce ma wielowiekową historię, grzane piwo wychylano najczęściej na polowaniach i kuligach.

Niejaki Marcina z Urzędowa – erudyta i autor „Herbarza polskiego” z 1595 roku zalecał także pić grzane trójniaki dla wzmocnienia organizmu.

Mamy dla Was sprawdzoną propozycję na taki jesienny napój. Oczywiście, jeśli macie swoje sposoby, to czekamy na nie w komentarzach. Chętnie spróbujemy Waszych przepisów. :)

Piwo, rozgrzanie

PIWO NA ROZGRZANIE

Przepis jest „na bogato”:

  • 1 piwo
  • sok malinowy (najlepiej, jakbyście mieli domowy, naturalnie mętny)
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta chilli
  • 2 plasterki cytryny
  • 6-7 goździków

 

Sposób przygotowania: 

Dobrze jest otworzyć wcześniej piwo, żeby się lekko wygazowało. Przelewamy je do rondelka i dodajemy wyżej wymienione przyprawy, ciągle napój mieszając. Podgrzewamy go na małym ogniu i pilnujemy, żeby nie doprowadzić go do wrzenia. Dopiero gdy zacznie pojawiać się charakterystyczna kożuszkowa pianka, piwo jest gotowe do spożycia. Trunek przelewamy do kufelków, dodajemy  sok malinowy i plasterki cytryny (może być także pomarańcza). Piwny grzaniec gotowy do podania! Zobaczcie też nasz inny rozgrzewający przepis!

Kto się skusi?