Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

28 sierpnia 2017

Piwo i pizza

Są takie rzeczy, które najlepiej smakują w duecie!

0

Naszła Cię ochota na pizzę? To świetnie, bo ta popularna, włoska potrawa doskonale smakuje w towarzystwie piwa. Co więcej, każdą pizzę można popijać zupełnie innym gatunkiem złocistego trunku. Wybraliśmy dla Was kilka najpopularniejszych duetów, które z pewnością przypadną Wam do gustu :)

MARGHERITA

Piwem idealnie pasującym do margherity jest jasny Lager – świetnie komponujący się z idealnie wypieczonym, chrupiącym ciastem, pokrytym pomidorowym sosem. Jeśli planujesz wybrać się z przyjaciółmi na Margheritę, koniecznie spróbuj jej w towarzystwie takiego piwa jak Pilsner Urquell – warzonego od ponad 170 lat według niezmienionej receptury. Ten czeski trunek był pierwowzorem współczesnych Lagerów.

źródło: allaboutbeer.com

PEPPERONI

Pizza z nutką pikanterii, która zaskakująco dobrze smakuje w towarzystwie ciemnego piwa z karmelowym posmakiem. Doskonale sprawdzi się w tej roli Książęce Ciemne Łagodne – piwo o głębokim smaku, tworzone na bazie karmelowych, palonych słodów.

PIZZA Z OWOCAMI MORZA

Najlepiej smakować jej w towarzystwie piwa z gatunku Berlińskie Pszeniczne, charakteryzującego się ostro kwaskowatym smakiem i niewyczuwalną goryczką. Berliner Kindl Weisse nadaje się do tej roli doskonale – stanowiąc idealne uzupełnienie smaku małż czy krewetek.

źródło: ratebeer.com

PIZZA Z OLIWKAMI

Spróbuj jej w towarzystwie piwa z gatunku Saison IPA – wyjątkowo orzeźwiającego i lekkiego, z mocnym, drożdżowym posmakiem i wytrawnym finiszem. To właśnie za ten finisz warto sparować go z pizzą z dodatkiem oliwek – jakże wytrawnych w smaku. Polecamy zatem Golden Monk – wyjątkowo aromatyczne piwo!

źródło: youtube.com

PIZZA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Pizza z takimi dodatkami najlepiej smakować będzie z piwem w stylu Scotch Ale. To mocno słodowe piwo z wyczuwalnym karmelem, w którym odnaleźć można drugoplanowe aromaty torfowe, ziemiste lub dymne. To właśnie ze względu na nie Scotch Ale idealnie komponuje się z ziemistymi nutami wyczuwalnymi w szpinaku i kwaskowatością sera feta.

źródło: csnews.com

CIASTO NA PIZZĘ Z PIWEM

Dla fanów pizzy i piwa mamy też coś ekstra – przepis na oryginalną pizzę z piwem, dodanym bezpośrednio do ciasta :)

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki,

1,5 szklanki piwa,

¼ szklanki oliwy z oliwek,

2 łyżeczki soli,

2 łyżeczki miodu,

3 łyżeczki suchych drożdży,

200 ml ciepłej wody.

Przygotowanie:

Składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Następnie odstaw je na 10 minut i po tym czasie – ponownie ugniataj na naoliwionym blacie. Odstaw do wyrośnięcia na przynajmniej 90 minut. Podziel ciasto na pięć części i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Rozwałkuj, udekoruj sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni przez około 10 minut.

Daj znać, czy są takie połączenia pizzy i piwa, które przypadły Ci najbardziej do gustu. Czekamy na Twój komentarz :)