31 grudnia 2015
Piwo bezglutenowe? Warto czy nie?
Temat glutenu wywołał niejedną burzę na internetowych forach. Oczywiście zarówno
31 grudnia 2015
Temat glutenu wywołał niejedną burzę na internetowych forach. Oczywiście zarówno
Temat glutenu wywołał niejedną burzę na internetowych forach. Oczywiście zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy uparcie bronią swoich racji. Postanowiliśmy, że to już pora zająć się glutenem w odniesieniu do piwa!
Na wstępie zaznaczamy, że nie znajdziecie tu odpowiedzi na fundamentalne pytanie czy gluten jest szkodliwy. Nie nam o tym decydować i nie czujemy się ekspertami w tej dziedzinie. Postaramy się jednak wypowiedzieć na temat piw bez glutenu. Czy jest to zaspokojenie nowopowstałej niszy na spożywczym rynku, wymysł specjalistów od żywienia lub zwykły marketing? Czym w ogóle jest gluten i czy należy się go bać? Czy ma bezpośredni wpływ na smak piwa? Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie te nurtujące pytania i rzucić trochę światła na ten wciąż gorący temat. :)
Aby odnieść się do piwa bezglutenowego, należy wcześniej poświęcić kilka słów na wyjaśnienie czym w ogóle on jest? W dużym skrócie jest to po prostu białko, które występuje w jęczmieniu, pszenicy i życie. Z piwnego punktu widzenia są to 3 najpopularniejsze zboża. Moda na glutem, a raczej jego brak wiąże się z opinią o jego szkodliwości. Zdania na ten temat są podzielone. Pewne jest to, że części osób cierpi na nietolerancje glutenu i wymagają specjalnej diety.
Skoro gluten występuje w jęczmieniu to jak uwarzyć piwo bezglutenowe? Sposób jest prosty i nie wymaga stosowania zamiennika. Producenci piwa pozbywają się go, najprawdopodobniej w procesie filtracji. Stąd na etykiecie możecie znaleźć oprócz, certyfikatu „Gluten Free” informację o deglutenizowaniu. Z tego można wywnioskować, że gluten w tym piwie się wcześniej znajdował. Czy te zabiegi mają jakiś większy sens, jeśli nie cierpimy na nietolerancję glutenu? Raczej nie. Wydaje nam się, że jest to po prostu wpisywanie się w żywieniowe trendy. Zachęcamy Was do spróbowani takiego piwa i podzielenie się wrażeniami w komentarzach. Polecamy np. najnowsze dzieło Kormorana – BezGlutenNowe. Czekamy na Wsze komentarze!
Źródło: browarkormoran.pl