23 lutego 2018
Piwo bez procentów
Piwo bezalkoholowe pozwala cieszyć się smakiem złocistego napoju w sytuacji,
23 lutego 2018
Piwo bezalkoholowe pozwala cieszyć się smakiem złocistego napoju w sytuacji,
Piwo bezalkoholowe pozwala cieszyć się smakiem złocistego napoju w sytuacji, gdy nie chcemy lub nie możemy sięgnąć po zwykłe piwo. Zastanawialiście się kiedyś, jak właściwie powstaje?
Piwa, które nazywamy bezalkoholowymi, to w istocie piwa o bardzo niskiej (do 0,5%) zawartości alkoholu. W standardowym procesie warzenia, czyli wytwarzania brzeczki, a następnie jej przefermentowania zawsze powstaje alkohol. Jednak, stosując modyfikacje procesu technologicznego, możemy zmniejszyć ilość alkoholu lub go całkowicie usunąć.
źródło: wikimedia.org
Piwo bezalkoholowe można otrzymać na kilka sposobów:
W Kompanii Piwowarskiej drogi piwa regularnego i piwa bezalkoholowego rozchodzą się już na etapie warzelni i procesu zacierania. Drożdże do zadań specjalnych są zdolne odfermentować tylko niewielką ilość cukrów (cukry proste), w wyniku czego powstaje nieznaczna ilość alkoholu.
źródło: survivopedia.com
Piwa bezalkoholowe nieco różnią się w smaku od piw regularnych. Występują w nich zapachy brzeczkowe, zbożowe, których intensywność zależy od przyjętej technologii wytwarzania. Kolejna różnica to kaloryczność. Ze względu na niską zawartość alkoholu jest o połowę niższa niż w przypadku piw regularnych.
Piwo bezalkoholowe ma właściwości zbliżone do napojów izotonicznych, które pozwalają wyrównać poziom wody i elektrolitów oraz uzupełnić utracone z organizmu w procesie wydzielania potu mikroelementy. Ciśnienie osmotyczne piwa jest zbliżone do ciśnienia osmotycznego krwi. Dzięki temu zawarte w nim składniki są łatwo przyswajalne.
źródło: pinterest.com
Piwo regularne zawiera ok. 5% alkoholu, a więc 0,5 l takiego piwa zawiera 25 ml czystego alkoholu etylowego.
Tę samą ilość czystego alkoholu etylowego znajdziemy w 10 półlitrowych piwach bezalkoholowych o zawartości alkoholu 0,5%.
Niewielkie ilości alkoholu znajdują się również w innych artykułach spożywczych, np. w kefirach nawet do 1,5%.
źródło: pinterest.com