27 października 2014
Piwo australijskie
Po jakie piwo należy sięgnąć w krainie kangurów? Jakim trunkiem
27 października 2014
Po jakie piwo należy sięgnąć w krainie kangurów? Jakim trunkiem
Po jakie piwo należy sięgnąć w krainie kangurów? Jakim trunkiem powinniśmy uczcić widok zapierającej dech w piersi natury, misia koala i pierwsze 5 minut na desce surfingowej? Sprawdźmy, czego warto spróbować, podróżując po Australii.
TROCHĘ HISTORII
Najwspanialszy trunek na ziemi, mowa oczywiście o piwie, przywędrował na Czerwony Ląd pod koniec XVIII wieku. W 1794 roku John Boston wyprodukował piwo z kukurydzy sprowadzonej aż z Indii oraz łodyg i liści agrestu, które miały nadać mu goryczkę. Jesteśmy bardzo ciekawi, jak smakowało!
NIE BYŁO LEKKO
Australijskim piwowarom nie było lekko. Nie dość, że mieli mnóstwo problemów ze zdobyciem odpowiednich surowców do produkcji piwa, to jeszcze klimat mocno dawał się we znaki. Za każdym razem kiedy brali się za warzenie złotego trunku, musieli liczyć się z tym, że efekt końcowy może mocno odbiegać od oczekiwań. Upały miały zły wpływ na drożdże górnej fermentacji i nawet jeśli udało się wyprodukować dobre piwo, to nie można go było długo przechowywać.
CUDOWNI BRACIA FOSTER
Bracia Foster, emigranci z Nowego Jorku przebywali w Australii tylko półtora roku, ale zdążyli odcisnąć piętno na australijskim browarnictwie. W 1887 roku w Melbourne opracowali innowacyjny proces chłodzenia, który umożliwił produkcję złocistych lagerów w niesprzyjających warunkach. Nie ma wyjścia, musicie spróbować Foster’s Lager, charakteryzujący się gładką fakturą i słodowym smakiem z lekką chmielową goryczką wyczuwalną na finiszu.
PIWO RABUSIA
James Squire, piwowar i właściciel pubu nie był święty. Nie raz skazywany był za rabunki, aż w końcu został deportowany do Australii, gdzie w 1795 roku założył browar Melt Shovel. Jeśli cały dzień zwiedzaliście Sydney, smażyliście się na plaży lub uczyliście się surfować, to wieczorem zasłużyliście na piwo James Squire Original Amber Ale. Mieszanka słodu kryształowego i karmelowego nadaje mu miedzianą barwę i niezwykle intensywny, słodki, orzechowy smak. To nie koniec! Pod koniec warzenia dodawana jest odmiana chmielu Willamette, która nadaje mu orzeźwiającą, grejpfrutową koncówkę. Mmm…
Źródło: jamessquire.com.au
SZYSZKA LAGERA
W rozwoju australijskiego piwowarstwa dużą rolą odegrali bracia. W 1859 roku Nicholas i Edwin Fitzgeraldowie w Castelmaine założyli browar. Kilka lat później przejęli podupadłą gorzelnię w Brisbane i właśnie tam zaczęli warzyć Castelmaine XXXX Sparkling Ale. Wysokie temperatury ciągle zakłócały przebieg produkcji, wiec w 1920 roku sięgnięto po ostateczne środki. Zaproszono do pomocy austrackiego specjalistę od warzenia piwa, Aloisa Wilhelma Leintnera. Piwowar szybko zabrał się do pracy i stworzył recepturę lekkiego piwa dolnej fermentacji, które zadebiutowało na australijskim rynku jako XXXX Bitter.
Źródło: wikipedia.org
ŁABĘDZIE PIWO
Swan Draught, to podobno jeden z najchętniej kupowanych lagerów w Australii, więc grzech nie spróbować. Słodowy smak zrównoważony łagodną goryczką tasmańskiego chmielu zadowoli każdego. Szczególnie po długim zwiedzaniu…
Źródło: drinkmate.com.au