Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

30 września 2013

Piwny savoir vivre. Jak nie nawarzyć sobie piwa przy gościach i je dobrze zaserwować

Piwo, podobnie jak wino, ma swoje złote zasady serwowania. Dowiedzcie

0

Piwo, podobnie jak wino, ma swoje złote zasady serwowania. Dowiedzcie się, jak odpowiednio je podać i nie nawarzyć sobie piwa przy gościach!

TemperaturaTEMPERATURA

Często zadajemy sobie pytanie, w jakiej temperaturze podawać złocisty trunek? Piwny savoir-vivre wymaga, by jego temperaturę dobierać do rodzaju piwa oraz temperatury otoczenia. Pamiętajmy, że im mocniejsze piwo i wyższa zawartość ekstraktu, w tym wyższej temperaturze powinno być serwowane. Pomoże to esencjonalnym  piwom (np. porterowi) w pełni rozwinąć swój bukiet smakowy. W przypadku piw jasnych i lekkich, odpowiednią temperaturą serwowania jest 8-12 C. Wtedy możemy w pełni ocenić ich orzeźwiający smak. Pamiętajmy jednak, aby nie serwować piwa zbyt zimnego, ponieważ jedyną rzeczą, jaką wtedy wyczujemy, będzie dwutlenek węgla. A już zupełną zbrodnią jest trzymanie piwa w zamrażarce!

NalewanieNALEWANIE

To często niedoceniana, ale niezwykle ważna czynność. Przed nalaniem piwa do szklanki, zwilż delikatnie jej ścianki wodą. Dzięki temu złocisty trunek będzie wolniej wytracał gaz. A poziom pianki? Może sięgać na dwa palce. ;) Aby osiągnąć pożądany efekt, lej piwo po ściance do 2/3 pojemności. Następnie spionizuj kufel, by reszta napoju wlała się prostopadle do naczynia.

PIWNY SAVOIR-VIVRE, CZYLI W CZYM PODAWAĆ?

Jeśli nie chcesz naważyć sobie piwa przy gościach, nie podawaj go w puszce ani w butelce. Za naczynie powinno służyć tylko i wyłącznie szkło. Poniżej znajdziesz typy szklanek właściwe do najbardziej znanych rodzajów piwa.

Ale – ten rodzaj piwa podajemy  w prostych, otwartych szklankach z grubego szkła.

Lager – lagery podajemy w cienkich, prostych (lub lekko rozszerzających się ku górze) szklankach.

Pils – dla piw tego typu wybieramy solidny kufel z grubego szkła.

Piwo pszeniczne – do piwa tego rodzaju wybieramy szklankę z rozszerzoną czaszą w górnej części szklanki, która zwęża się u samej góry.

Portery i stouty – do tych piw wybieramy ciężką szklankę z rozszerzoną górną częścią.

A jakie są Wasze porady,  żeby nie nawarzyć sobie piwa przy gościach?