Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

14 lipca 2017

Piwny drink dla ochłody

Piwo czy drink? Oto jest pytanie!

0

Choć dla Beerloversów istnieje tylko jedna miłość, to czasem zdarzają im się małe romanse z innymi trunkami. Pogoda sprzyja orzeźwiającym napojom, dlatego chętnie sięgamy po wymyślne i delikatne drinki. A gdyby tak uraczyć się koktajlem na bazie piwa? Pisaliśmy już o kultowej Micheladzie, ale postanowiliśmy poszerzyć horyzonty. Pozwólcie, że będziemy Waszymi barmanami!

CORONARITA / MEXICAN BULLDOG

To drink, który pogodzi sympatyków Margarity i piwa „Corona”. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 45 ml tequili,
  • 30 ml świeżego soku z limonki,
  • ćwiartki limonki,
  • 45 ml likieru Cointreau,
  • butelkę „Corony”.

Margaritę podaje się w koktajlowym kieliszku, ale można użyć długiej szklanki. Napełnij szkło lodem, tequilą, sokiem i likierem, i zamieszaj. Teraz najtrudniejszy moment: otwartą butelkę piwa szybkim ruchem zanurz w drinku do góry nogami. Dodaj słomki i voilà!

źródło: drinkstuff.com

Do przyrządzenia tego koktajlu stworzono specjalne „trzymadełka”, które stabilizują butelkę. Bez ich pomocy lepiej wybrać długą szklankę. W razie wątpliwości, wszystko możecie zobaczyć na filmie.

źródło: jerryjamesstone.com

BLACK VELVET

Tym razem coś dla tych, którzy gustują w ciemnym piwie, ale nie odmawiają kieliszka szampana. Drink Black Velvet, będący połączeniem Stouta i szampana, powstał w 1861 r. i był dziełem barmana z londyńskiego klubu. Trunek ten to hołd dla zmarłego Księcia Alberta. Miał symbolizować czarne lub fioletowe opaski noszone przez żałobników.

źródło: pinterest.com

Składniki:

  • 1 część Stouta,
  • 1 część szampana lub musującego białego wina.

Jak go przygotować? Zobaczcie na filmie. Polecana ścieżka dźwiękowa to oczywiście…

BLACK AND TAN

Jeżeli nie przepadasz za szampanem, możesz użyć jasnego piwa, wtedy uzyskasz drink o nazwie Black and Tan, który prezentuje się równie imponująco.

Do książęcej wersji tego drinka potrzebujesz:

Do półlitrowej szklanki wlej ok. 250 ml jasnego piwa. Aby uzyskać efekt dwóch warstw, dopełnij szkło ciemnym piwem, lejąc je powolnym strumieniem po łyżce. Zobacz na filmie, jak wygląda to w praktyce.

źródło: beerfm.com

Przygotowywanie Black and Tan stało się inspiracją dla powstania specjalnego sitka, które ułatwia sporządzenie tego drinka. Gadżet znajdziecie na stronie http://www.theperfectblackandtan.com/. Zajrzyjcie koniecznie do części blogowej, w której autor kolekcjonuje zdjęcia pięknych czarno-złotych drinków.

LAMBIC SANGRIA

Będąc w słonecznej Hiszpanii lub Portugalii, nie wypada nie spróbować sangrii, czyli orzeźwiającej mikstury z wina, likieru, owoców, soku i lodu, podawanej w dzbanku. Skupmy się jednak na piwnej wersji tej ambrozji z wykorzystaniem kwaśnego Lambika.

Potrzebujesz:

  • ½ większej pomarańczy pokrojonej w cienkie plastry,
  • 750 ml Lambika Framboise (malinowy),
  • kubek świeżych malin,
  • lód,
  • dzbanek,
  • jedno piwo w stylu Witbier,
  • opcjonalnie: 100 ml likieru Lillet.

Połącz wszystkie składniki, wlewając je do dzbanka i zamieszaj.źródło: https://thebeerdrinkerstable.com/

Polecamy eksperymentowanie z różnymi owocami i smakami Lambików, aby uzyskać niezwykłą mieszankę. Twarde kawałki jabłek czy gruszek, nasiąknięte sangrią, smakują obłędnie!

Którego drinka Wam zaserwować? Zamówienia składajcie w komentarzach ;)