Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

9 kwietnia 2018

Piwne serowe przegryzki

Wyobraźmy to sobie – my, nasze zimne piwo i… No…

0

Wyobraźmy to sobie – my, nasze zimne piwo i… No właśnie. Nic tak dobrze nie uzupełnia tej sielanki, jak odpowiednie jedzenie. Proponujemy Wam idealne do piwa sery. Bo kto nam powie, że to słabe połączenie? Nawet weganie mieliby problem, żeby się z nim kłócić. A my podpowiemy Wam, w jaki sposób najlepiej je do siebie dobierać.

źródło: https://boulderbeer.com

Żelazna zasada idealnego połączenia

Pierwsza, najważniejsza zasada tak w życiu, jak i w parowaniu piwa z serem, to kierowanie się rozsądkiem. Szukając piwno-serowego mariażu, pamiętajcie, by jeden z nich nie dominował tego związku. Zbyt intensywne w smaku piwo może przytłumić smak delikatnego sera i na odwrót. Kluczem do doskonałej fuzji jest znalezienie balansu pomiędzy smakami. Chodzi o to, by smaki stworzyły jedność i o to, aby w tym związku nikt nie miał pozycji dominującej. Choć mówi się, że przeciwieństwa się przyciągają, to akurat w parowaniu piwa z serem lepiej dobierać składowe według podobieństw.

źródło: www.kappl.com

Punkty wspólne

źródło: http://www.wisconsincheesetalk.com

Parowanie doskonałe, czyli o tym, jak stworzyć parę idealną

źródło: https://przedsiebiorczepodlasie.pl

Sery świeże, takie jak mozzarella, ricotta czy feta, spróbujcie połączyć z piwami białymi, Lagerami czy lekko owocowymi Saisonami. Pilsner przegryzany serem podpuszczkowym, takim jak klasyczny koryciński, to naprawdę trafione połączenie.

źródło: http://www.clickhole.com

Najzwyczajniejsze odmiany sera żółtego, które zjadacie na kajzerce z szynką, czyli gouda bądź cheddar, należące do grupy serów półtwardych i będą świetnie komponować się z piwem o mocniejszym chmielowym i nieco goryczkowym smaku. Dlatego polecamy do nich trunek w stylu IPA.

źródło:  www.murrayscheese.com

Choć sery takie jak brie, czy camembert nader często pokazuje się w towarzystwie wina (filmy, reklamy), to w rzeczywistości stanowią niemniej smakowity mariaż z piwem. Skosztujcie ich z Imperial Stoutem lub z Barley Wine.

źródło:  www.murrayscheese.com

Lekko ciągnące w środku, delikatnie (bądź wcale niedelikatnie) śmierdzące sery maziowe, takie jak włoski, mocny taleggio czy kwaskowaty francuski munster bardzo dobrze komponują się z wysokoprocentowym i ostrym w smaku Triplem, Barley Wine bądź intensywnymi Porterami.

źródło: ugotuj.to

Na koniec wróćmy do wspomnianych na wstępie niebieskich pleśniaków. Gorgonzola czy roquefort pasują, tak jak inne ostre w smaku sery, do mocnych, intensywnych piw, takich jak Porter, Barley Wine czy Imperial Stout.

źródło: www.thatssocheddar.com

Niech ta świeżo zdobyta wiedza przysporzy Wam fantastycznych doznań smakowych podczas tej rozkosznej zabawy w łączenie doskonałej postaci mleka z naszym ulubionym napojem. Smacznego!