Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

8 stycznia 2018

Piwne postanowienia na nowy rok

Postanowienia noworoczne kojarzą się z trudami i wyrzeczeniami. Może dlatego

0

Postanowienia noworoczne kojarzą się z trudami i wyrzeczeniami. Może dlatego zwykle kończą się niepowodzeniem ;) My proponujemy postanowienia tylko i wyłącznie łatwe i przyjemne. Związane oczywiście z naszą największą pasją, czyli piwem!

Spróbuj nowego stylu

Piwny świat fascynuje między innymi zróżnicowaną paletą smaków. Za każdym razem można odkryć coś nowego. Czasem jest to strzał w 10, czasem nie, ale kto nie próbuje, ten nie wygrywa! Jakich mniej znanych stylów piwnych warto skosztować? Milk Stout kusi słodkim smakiem, Sour ‒ kwaśnym, a pszeniczny Gose zaskakuje dodatkiem soli i kolendry.

źródło: AleBrowar.pl

Ugotuj coś na bazie piwa

Piwo nie tylko samo doskonale smakuje, ale także wzmacnia smak potraw. Królową dań piwnych jest golonka pieczona w piwie. W piwnym bulionie doskonale czują się także ryby. Są też przepisy dla wegetarian. Spróbujcie kiedyś dodać piwo do ciasta na naleśniki!

źródło: beszamel.pl

Zacznij używać aplikacji do oceniania piwa

Świat Beerloversów to nie tylko poznawanie i degustowanie doskonałych piw. To także dzielenie się swoimi doświadczeniami. Najwygodniej robić to za pomocą aplikacji, takich jak RateBeer, BeerAdvocate czy Untappd. Dzięki tej ostatniej możemy dowiedzieć się także, jakie lokale z piwem polecają nasi znajomi z Facebooka.

Odwiedź jeden z piwnych festiwali

Z polskich festiwali warto odwiedzić Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, Warszawski Festiwal Piwa i Hevelka w Gdańsku. Z zagranicznych polecamy The Great British Beer Festival, gdzie równie chętnie, co piwo, pije się cydr. A na koniec zostaje cesarz wszystkich festiwali piwnych: Oktoberfest.

źródło: telegraph.co.uk

Uwarz własne piwo

Własne piwo to ukoronowanie pasji każdego Beerlovera. Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż wypić piwo, które samemu się nawarzyło! Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Słód, chmiel i drożdże można kupić gotowe. Na naszych barkach będzie spoczywać przede wszystkim precyzyjne podgrzewanie mikstury na różnych etapach produkcji.

źródło: www.williams-sonoma.com