Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

10 lipca 2017

Piwne menu z grilla

Jeśli smakować lata, to koniecznie w połączeniu z grillem :)

0

Sezon grillowy otwarty czas sięgnąć po najsmakowitsze kąski i skosztować ich z dodatkiem piwa! Tym bardziej, że spora część z nich dzięki piwnej marynacie (i nie tylko!) zyskuje nową, wyrazistszą jakość. Nie wiesz, jak grillować z piwem? W takim razie sięgnij po nasze przepisy na udanego grilla według wytrawnego Beerlovera :)

STEKI Z ROSTBEFU W MARYNACIE PIWNEJ

Steki z rostbefu świetnie komponują się z ciemnym piwem. Jego palony, karmelowy smak idealnie odpowiada dymnym aromatom grillowanego mięsa.

Składniki:

Marynata

  • dwie butelki ciemnego piwa, np. Kozel Černý
  • 150 ml oliwy extra virgin,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • listki świeżego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pieprz,
  • rostbef wołowy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty, poza piwem, połącz w misce i dokładnie wymieszaj. Na koniec dolej piwo, cały czas mieszając. Mięso włóż do torebki foliowej bądź pudełka i zalej marynatą. Wstaw do lodówki na minimum cztery godziny. Tak przygotowane mięso piecz na grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości.

źródło: www.sciencedaily.com

KURCZAK GRILLOWANY NA PUSZCE PIWA

To grillowy przysmak Amerykanów. Cała sztuka polega na nadzianiu kurczaka na puszkę piwa, tak by podczas grillowania napój parował do jego wnętrza. Dzięki temu mięso nie tylko przesiąknie piwnym aromatem, ale również pozostanie soczyste. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 kurczak,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek oregano lub mięty,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 1 kostka masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • pół cytryny,
  • piwo w puszce, np. Grolsch

Przygotowanie:

W pierwszym etapie przygotuj masło ziołowe. Dodaj do niego czosnek oraz zioła (miętę, oregano). Następnie zajmij się kurczakiem. Oddziel skórkę od tuszki. Rozsmaruj między nimi masło.

Puszkę piwa (najlepiej lekkiego Lagera) opróżnij do połowy. Umieść na niej połowę cytryny (tak by cytrynowy aromat rozszedł się po mięsie podczas procesu podgrzewania). Do środka kurczaka wrzuć gałązki rozmarynu. „Posadź” mięso na puszce.

W kolejnym kroku zwiąż ze sobą skrzydełka kurczaka oraz udka, by mięso stabilnie stało na puszce. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Grilluj długo, w wysokiej temperaturze. Serwuj z ulubionym dipem.

źródło: www.weber.com

GRILLOWANE KREWETKI Z CZOSNKIEM I PIWEM

Wyjątkowy przysmak dla wszystkich fanów kuchni śródziemnomorskiej! Krewetki zestawione z piwem „Książęce Jasne Ryżowe” smakują tak wyśmienicie, że nie pozostaje nic innego, jak wypróbować poniższy przepis przy najbliższej, grillowej okazji :)
Składniki:

  • 1 kg krewetek,
  • butelka dobrego piwa,
  • 1 łyżka suszonego czosnku plus 2 ząbki świeżego czosnku,
  • sos sojowy do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w plastikowej torebce bądź pudełku i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Następnie umieść krewetki na patyczkach do szaszłyków i grilluj do miękkości.

źródło: kielerleben.de

GRILLUJ PO SWOJEMU

Ślinka cieknie na samą myśl o grillowaniu? W takim razie sięgaj po grilla i ciesz się wytrawną ucztą pod chmurką :) Komponując własne przysmaki z dodatkiem piwa, nie zapomnij podzielić się z nami przepisem! Czekamy na ciekawe inspiracje w komentarzach i zachęcamy do eksperymentowania.