14 grudnia 2016
Piwne menu, czyli przepisy z piwem
Zjedlibyśmy coś i popili piwem. A może by tak to połączyć? Zapraszamy do karty z piwnym menu!
14 grudnia 2016
Zjedlibyśmy coś i popili piwem. A może by tak to połączyć? Zapraszamy do karty z piwnym menu!
Dzisiaj wchodzimy z piwem do kuchni. Żadne tam chipsy i paluszki! Dziś wspólnie gotujemy obiad! A może nawet przyrządzimy deser? Sprawdźcie kilka powodów, dla których jeszcze bardziej pokochacie piwo. Będzie pyszne nie tylko ze szklanki, ale też z garnka i patelni!
Najlepsza w piwnych przepisach jest możliwość eksperymentowania z piwami. Przecież co styl piwa, to inny smak, a więc i inne doznania kulinarne może przynieść. Możemy użyć zarówno lekkiego, pszenicznego piwa, jak i mocnego, oleistego porteru. Wybierzcie się po zakupy, zakasajcie rękawy i do roboty. Robimy dziś trzydaniowe menu z piwem w roli głównej!
Obiad nie może obyć się bez pierwszego dania, czyli uwielbianej przez Polaków zupy. Tym razem nie będzie to rosołek, ani pomidorowa, ale zupa, którą pokocha każdy Beerlover – piwna! Ponoć przepadał za nią znany polski pisarz – Mikołaj Rej, który rozkoszował się tzw. faramuszką, czyli piwną zupą na żółtkach z kawałkami sera. Czas namieszać w tym garze, podany przepis nie jest oryginalną faramuszką, ale niejeden pisarz straciłby dla niego głowę!
Składniki:
Piwo – 500ml, proponujemy Koźlaka
Chleb – 4 kromki, użyjcie ulubionego
Żółtka – 4
Cukier
Śmietana – 200 ml
Cynamon – 1 laska
Goździki – 3
Skórka cytryny – pół łyżeczki (pamiętajcie, żeby sparzyć wcześniej cytrynę)
Cukier – 4 łyżki (możecie dać pół na pół z brązowym)
Przygotowanie i wykonanie:
Piwo podgrzej z cukrem, laską cynamonu, goździkami i startą skórką z cytryny. Po paru minutach odcedź piwo z przypraw.
Z chleba przygotujemy mini grzanki. Pokrój ulubiony chleb w kostkę i obsmaż go na złoto, odstaw na później.
Żółtka rozetrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj śmietanę i podgrzej masę, mieszając ją. Pamiętaj, aby się nie zagotowała!
Gorące piwo dolej do masy z żółtkami i cały czas mieszaj. Zdejmij z ognia i podawaj z grzankami. Smacznego!
Tylko pamiętajcie, że zupa powinna być gorąca!
Co na danie główne? Proponujemy kurczaka, najlepiej zdjętego prosto z puszki piwa. Jeszcze parę lat temu ten przepis mógł szokować. No bo jak to, posadzić kurczaka na puszce i włożyć do rozgrzanego piekarnika?! Szaleństwo, profanacja, skandal! Kiedyś zatem przyjmowany bardziej chłodno, dziś zdecydowanie zdążyliśmy się z nim oswoić. Kto jeszcze nie słyszał, niech łapie przepis!
Składniki:
Kurczak – sztuka (ok. 1,5 kg)
Piwo – puszka 500 ml (użyj jakiego chcesz, aby nadać kurczakowi wyjątkowego smaku)
Olej – 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżka
Majeranek – 1 łyżka
Papryka słodka, mielona – 1 łyżeczka
Papryka ostra, mielona – 0,5 łyżeczki
Czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie i wykonanie:
Umyj dobrze kurczaka i osusz go. Natrzyj go olejem i przyprawami.
Umyj dokładnie puszkę piwa i odlej z niej połowę – tylko nie wylej! ;)
Teraz najważniejsze – umieść natartego przyprawami kurczaka na puszce. Postaw na blaszce i włóż ostrożnie do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 80 minut.
Na blaszce możesz wyłożyć również warzywa: pomidorki koktajlowe, marchewki, czosnek w skorupce.
Kurczak wchłonie aromaty piwa, a poza tym będzie niezwykle soczysty. Zdejmuj ostrożnie z puszki i podawaj!
Wciśniecie jeszcze deser? Jak się zapewne domyślacie, również piwny. Może czekoladowe ciacho na Guinnessie? Co tam brownie czy murzynek, my wolimy piwne ciasto!
Składniki na ciasto:
Piwo – pół puszki Guinnessa
Kakao – 75 g
Masło – 250 g
Mąka – 275 g pszennej mąki
Śmietana – kwaśna, 140 ml
Cukier – 350 g
Jajka – 2 sztuki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
Krem:
Serek śmietankowy do smarowania – 200 g
Cukier puder – 80 g
Przygotowanie i wykonanie:
Do garnka wlej piwo i dodaj masło. Podgrzej składniki do roztopienia masła. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, kakao i wszystko wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij śmietanę z jajkami i cukrem wanilinowym. Połącz obie masy, dodawaj powoli ubitą śmietanę do ciepłego piwa (nie gorącego!) i mieszaj.
Wymieszaj mąkę z oczyszczoną sodą. Przesiej i dodawaj do piwa zmieszanego ze śmietaną i jajkami. Nie mieszaj za długo – tylko do połączenia składników.
Gotową masę wyłóż do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 45 min.
Wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie. W tym czasie utrzyj serek z cukrem pudrem i wyłóż go na ostygnięte ciasto.
Gotowe! Pokrój na kawałki i rozkoszuj się.
Jak Wam się podoba piwne menu? Wypróbujcie koniecznie i pochwalcie się wrażeniami i zdjęciami!