Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

14 grudnia 2016

Piwne menu, czyli przepisy z piwem

Zjedlibyśmy coś i popili piwem. A może by tak to połączyć? Zapraszamy do karty z piwnym menu!

0

Dzisiaj wchodzimy z piwem do kuchni. Żadne tam chipsy i paluszki! Dziś wspólnie gotujemy obiad! A może nawet przyrządzimy deser? Sprawdźcie kilka powodów, dla których jeszcze bardziej pokochacie piwo. Będzie pyszne nie tylko ze szklanki, ale też z garnka i patelni!

Najlepsza w piwnych przepisach jest możliwość eksperymentowania z piwami. Przecież co styl piwa, to inny smak, a więc i inne doznania kulinarne może przynieść. Możemy użyć zarówno lekkiego, pszenicznego piwa, jak i mocnego, oleistego porteru. Wybierzcie się po zakupy, zakasajcie rękawy i do roboty. Robimy dziś trzydaniowe menu z piwem w roli głównej!

ZUPKA OBOWIĄZKOWO

Obiad nie może obyć się bez pierwszego dania, czyli uwielbianej przez Polaków zupy. Tym razem nie będzie to rosołek, ani pomidorowa, ale zupa, którą pokocha każdy Beerlover – piwna! Ponoć przepadał za nią znany polski pisarz – Mikołaj Rej, który rozkoszował się tzw. faramuszką, czyli piwną zupą na żółtkach z kawałkami sera. Czas namieszać w tym garze, podany przepis nie jest oryginalną faramuszką, ale niejeden pisarz straciłby dla niego głowę!

Zimowa zupa

Składniki:
Piwo – 500ml, proponujemy Koźlaka
Chleb – 4 kromki, użyjcie ulubionego
Żółtka – 4
Cukier
Śmietana – 200 ml
Cynamon – 1 laska
Goździki – 3
Skórka cytryny – pół łyżeczki (pamiętajcie, żeby sparzyć wcześniej cytrynę)
Cukier – 4 łyżki (możecie dać pół na pół z brązowym)

Przygotowanie i wykonanie:

Piwo podgrzej z cukrem, laską cynamonu, goździkami i startą skórką z cytryny. Po paru minutach odcedź piwo z przypraw.
Z chleba przygotujemy mini grzanki. Pokrój ulubiony chleb w kostkę i obsmaż go na złoto, odstaw na później.
Żółtka rozetrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj śmietanę i podgrzej masę, mieszając ją. Pamiętaj, aby się nie zagotowała!
Gorące piwo dolej do masy z żółtkami i cały czas mieszaj. Zdejmij z ognia i podawaj z grzankami. Smacznego!

Tylko pamiętajcie, że zupa powinna być gorąca!

KURCZĘ CHMIELONE!

Co na danie główne? Proponujemy kurczaka, najlepiej zdjętego prosto z puszki piwa. Jeszcze parę lat temu ten przepis mógł szokować. No bo jak to, posadzić kurczaka na puszce i włożyć do rozgrzanego piekarnika?! Szaleństwo, profanacja, skandal! Kiedyś zatem przyjmowany bardziej chłodno, dziś zdecydowanie zdążyliśmy się z nim oswoić. Kto jeszcze nie słyszał, niech łapie przepis!

shutterstock_464486618

Składniki:
Kurczak – sztuka (ok. 1,5 kg)
Piwo – puszka 500 ml (użyj jakiego chcesz, aby nadać kurczakowi wyjątkowego smaku)
Olej – 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżka
Majeranek – 1 łyżka
Papryka słodka, mielona – 1 łyżeczka
Papryka ostra, mielona – 0,5 łyżeczki
Czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie i wykonanie:

Umyj dobrze kurczaka i osusz go. Natrzyj go olejem i przyprawami.
Umyj dokładnie puszkę piwa i odlej z niej połowę – tylko nie wylej! ;)
Teraz najważniejsze – umieść natartego przyprawami kurczaka na puszce. Postaw na blaszce i włóż ostrożnie do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 80 minut.
Na blaszce możesz wyłożyć również warzywa: pomidorki koktajlowe, marchewki, czosnek w skorupce.

Kurczak wchłonie aromaty piwa, a poza tym będzie niezwykle soczysty. Zdejmuj ostrożnie z puszki i podawaj!

CO ZA CIACHO!

Wciśniecie jeszcze deser? Jak się zapewne domyślacie, również piwny. Może czekoladowe ciacho na Guinnessie? Co tam brownie czy murzynek, my wolimy piwne ciasto!

shutterstock_347285402

Składniki na ciasto:
Piwo – pół puszki Guinnessa
Kakao – 75 g
Masło – 250 g
Mąka – 275 g pszennej mąki
Śmietana – kwaśna, 140 ml
Cukier – 350 g
Jajka – 2 sztuki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cukier wanilinowy – 2 łyżeczki

Krem:
Serek śmietankowy do smarowania – 200 g
Cukier puder – 80 g

Przygotowanie i wykonanie:
Do garnka wlej piwo i dodaj masło. Podgrzej składniki do roztopienia masła. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, kakao i wszystko wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij śmietanę z jajkami i cukrem wanilinowym. Połącz obie masy, dodawaj powoli ubitą śmietanę do ciepłego piwa (nie gorącego!) i mieszaj.
Wymieszaj mąkę z oczyszczoną sodą. Przesiej i dodawaj do piwa zmieszanego ze śmietaną i jajkami. Nie mieszaj za długo – tylko do połączenia składników.
Gotową masę wyłóż do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 45 min.
Wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie. W tym czasie utrzyj serek z cukrem pudrem i wyłóż go na ostygnięte ciasto.
Gotowe! Pokrój na kawałki i rozkoszuj się.
Jak Wam się podoba piwne menu? Wypróbujcie koniecznie i pochwalcie się wrażeniami i zdjęciami!