Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

13 lipca 2015

Piwna nomenklatura

Trochę czasu już się znamy. Pewnie przeczytaliście już niejeden nasz

0

Trochę czasu już się znamy. Pewnie przeczytaliście już niejeden nasz wpis i dowiedzieliście się paru ciekawych rzeczy. Żeby jednak ułatwić Wam zadanie propagowania piwnej kultury, przygotowaliśmy ściągawkę z najważniejszych piwnych terminów!

 

ABV – to nic innego jak objętość alkoholu wyrażona w procentach. Jest to skrót od alcohol by volume, co oznacz właśnie objętościową ilość alkoholu w danym trunku. Jest to najpopularniejszy sposób podawania zawartości alkoholu w piwie. Nie mylić z ABW, które też wskazuje na zawartość alkoholu, ale w ujęciu wagowym.

 

Birofil – jest to osoba, która zbiera różne gadżety związane z piwem: kapsle, etykiety czy podkładki. Jednym słowem entuzjasta piwa i wszystkiego co z nim związane. Więcej na ten temat poczytacie w artykule Birofilistyka – co to jest?

 

Brzeczka – krótko mówiąc jest to gęsta ciecz będąca efektem zacierania słodu, czyli jednego z etapu produkcji piwa. O samym zacieraniu przeczytacie później.

 

EBC – jednostka używana do określania barwy piwa opracowana przez Europejska Konwencja Piwa. Dzięki temu można lepiej sklasyfikować poszczególne style, których barwa musi mieścić się w ustalonym EBC. Im jego wartość jest wyższa, tym piwo jest ciemniejsze. Inną jednostką wyrażającą barwę piwa jest SRM.

 

Estry – związki chemiczne, które w piwie odpowiadają za owocowe i kwiatowe aromaty. Tworzą się w wyniku fermentacji. Bardzo przyjemne i pożądane w piwie! ;)

 

IBU – Tak jednym zdaniem to piwna skala goryczy. O wszystkich niuansach związanych z tym terminem przeczytacie w naszym wpisie poświęconym właśnie tej jednostce.

 

Keg – to po prostu beczka służąca do przechowywanie piwa pod ciśnieniem. Taką beczkę podłączamy pod kran i możemy cieszyć się świeżym piwem prosto z kija. :)

Tak wygląda keg

 

Kiper – zawód naszych marzeń. Inaczej osoba która zawodowo zajmuje się degustacją piwa. Jednak nie każdy może zostać kiperem. W tym zawodzie trzeba wykazać się wyjątkową „czułością” smakową.

 

Kraft – potoczne określenie piw rzemieślniczych, które swoją nazwę wzięły z od angielskiego craft beer. Zaciekawieni? Zapraszamy do artykuły na ten temat: piwo rzemieślnicze.

 

Multitap – ulubione miejsce beerloversa. Jest to lokal, w którym znajduje się wiele „kranów”, czyli nalewaków do piwa. Liczba kranów może czasami przyprawić o zawrót głowy, podobnie jak samo piwo. :)

 

Pinta – nazwa browaru rzemieślniczego i jednocześnie miara objętości. Może być angielska i amerykańska, sucha lub mokra. Waszą ciekawość zaspokoi ten artykuł

 

Pokal – szkło używane do picia piwa, kształtem przypomina kielich.

Przykładowy pokal

 

Szpunt – gumowa lub plastikowa zatyczka używana do zatykanie otworu w beczce. Podczas Oktoberfest odszpuntowywanie beczki jest znakiem do  rozpoczęcia świętowania.

 

Warka – oznacza ilość piwa z jednego cyklu produkcji. To ile warek w ciągu doby jest w stanie uwarzyć browar określa jego zdolność produkcyjną.


Jeśli jesteście ciekawi wyjaśnienia innych ciekawych terminów, piszcie w komentarzach.