Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

11 lutego 2017

Piwna kronika

Pora na lekcję piwnej historii!

0

Smak piwa znasz jak nikt inny? Ale czy wiesz wszystko o jego historii? Zapraszamy do wyjątkowej lektury, z której dowiesz się od kiedy warzy się piwo, poznasz kamienie milowe dla dziedziny piwowarstwa i przede wszystkim – staniesz się prawdziwym piwnym ekspertem, który historię tego trunku zna od podszewki. Gotowy na podróż do zamierzchłych czasów? Wsiadajcie do naszego wehikułu i ruszamy!

 

Z GLINIANYCH ZAPISKÓW

Piwo znane jest już ze starożytnej epoki. Najstarsze relikty przeszłości świadczące o obecności piwa w tamtych czasach to gliniane tabliczki pochodzące z Sumeru, a także starożytny epos o Gilgameszu, władcy jednego z sumeryjskich miast. Poemat jest datowany na 3-4 tys lat p.n.e, ale prawdopodobnie ludzie już wcześniej skosztowali sfermentowanego napoju z ziaren zbóż, który mógł zostać uwarzony przez przypadek lub w wyniku eksperymentu.

Piwo warzone w tamtych czasach było treściwe i pożywne, dlatego było traktowane jako część codziennej diety. Warzono je w Sumerze, Babilonie i Egipcie, a wkrótce “rozlało” się na pozostałą część mapy i zaczęło strumieniami wędrować do wszystkich zakątków świata.
Co ciekawe, w tamtym okresie warzeniem piwa zajmowały się wyłącznie kobiety.

Czy tak przedstawiano piwo na starożytnych płaskorzeźbach?

źródło: brauerstern.de

Jak mógł smakować i wyglądać nasz ulubiony trunek z tamtego okresu? Przede wszystkim inna była jego konsystencja, która bardziej przypominała zawiesinę niż płyn. W mętnej i ciemnej cieczy pływały resztki chleba, owoców, czy ziół. Dosładzano go miodem, żeń-szeniem lub daktylami.

 

ŚREDNIOWIECZE I CHMIEL

W epoce średniowiecza piwo również w dużej mierze uchodziło za pożywienie, bowiem wierzono, że gęsty i nieklarowny napój ma właściwości uzdrawiające. Stanowiło także bazę niektórych potraw, jak np. polewki piwnej. Kamieniem milowym w historii piwa był traktat mniszki Hildergardy z Bingen o szkodliwym i leczniczym działaniu roślin i minerałów z 1160 roku. W związku z nim coraz częściej do warzenia złotego trunku stosowano chmiel.

 

Średniowieczna produkcja piwa

źródło: hswatic.com

 

Inny przełomowy moment to uzyskanie monopolu na warzenie piwa przez europejskich zakonników, którzy przyczynili się do jego rozwoju, powiększyli zbiór ksiąg i dokumentów, a przede wszystkim opracowali nowe receptury i ulepszyli technologię. W ten sposób kobiety odeszły od warzenia piwa, które przestało być jednym z domowych czynności, a stało się skomplikowanym rzemiosłem.

 

NOWOŻYTNOŚĆ I BAWARSKIE PRAWO

Rok 1516 na wieki ukształtował piwny świat. Chodzi o ustanowione właśnie w tym roku Bawarskie Prawo Czystości, które nakładało na browarników obowiązek ograniczenia się do trzech składników podczas procesu warzenia piwa: wody, jęczmienie i chmielu.

 

Bawarskie prawo czystości

źródło: http://brookstonbeerbulletin.com/

 

Ten restrykcyjny przepis doprowadził się do rozwoju piwowarskiej technologii. Ponieważ nie było możliwości, żeby eksperymentować z dodatkami, to skupiono się na innych rzeczach. Starano się uczynić piwo mniej podatnym na zepsucie. Pracowano nad jego efektem wizualnym, aby uzyskać piękną barwę i nad perfekcyjnym smakiem, który w przyszłości miałby definiować piwo.

 

KONIEC Z RZEMIOSŁEM I POCZĄTEK GIGANTÓW

Rewolucja przemysłowa  zapoczątkowana w XVIII wieku to moment zwrotny dla wielu dziedzin. Dzięki niej zaczęto odchodzić od rzemieślniczych procesów wytwarzania towarów i przechodzić w stronę wielkich przemysłów i fabryk. Najważniejsze odkrycia i wynalazki istotne z punktu widzenia rozwoju piwowarstwa to zjawisko pasteryzacji Ludwika Pasteura, cukromierz czy chłodziarka.

 

Czeski Pilzner!

źródło: www.private-prague-guide.com

 

Wiek XVIII i XIX to początek wielkich europejskich browarów, które istnieją do dziś. Białostocki Browar Dojlidy został założony 1768 roku. W 1842 roku w czeskim Pilznie narodził się Pilsner Urquell – wzorzec wszystkich lagerów, który od ponad 170 lat jest warzony według tej samej receptury autorstwa słynnego Josefa Grolla.

 

W CZYM PRZECHOWAĆ?

Mogłoby się wydawać, że butelkę stosuje się do przechowywania piwa “od zawsze”, ale pamiętajmy, że z uwagi na psucie się piwa, nie było to takie proste. Po raz pierwszy do przechowywania piwa użyto butelki w II połowie XVI wieku, ale jej zastosowanie upowszechniło się dopiero w XIX stuleciu, z uwagi na to, że poznano proces pasteryzacji. Mamy już butelkę, ale co z kapslem, bez którego dziś nie wyobrażamy sobie butelki? Ten pojawił się w roku 1892 w Stanach Zjednoczonych, gdzie w 1933 po raz pierwszy użyto do zapakowania piwa puszki. Ta, którą znamy z obecnej postaci, została opatentowana w 1959 r. i pozostała niezmienna w swej formie.

 

Puszka z 1935 roku

źródło: greenmon.com

Zadaniem opakowań było nie tylko ułatwienie transportu. Chodziło również o zachowaniu świeżości. Brak kontaktu trunku z powietrzem i światłem zapewniał, że piwo pozostanie w dobrej jakości. W nowoczesnych czasach kluczowym aspektem jest czystości i najwyższej jakości standardy higieny. Dzięki czemu jakość piwa stoi na wysokim poziomie.

 

HISTORIA PIWA OKIEM FILMOWCA

Jeżeli bardziej interesują Was historie opowiedziane obrazem, a nie słowem, to koniecznie obejrzyjcie film „Piwna Historia” w reżyserii Dagmary Spolniak. Plan zdjęciowy miał miejsce w Tychach, gdzie piwo warzy się od początku XVII w, ale opowieść filmu sięga daleko, daleko w tył. To 30 minut o tym, jak piwo warzono przez co najmniej 5 tysięcy lat. Pełna ciekawostek, zwrotów i anegdot. Obowiązkowa pozycja w filmotece każdego Beerlovera!

 

Dajcie koniecznie znać jak Wam się podobał film!