14 lipca 2014
Piwna inicjacja, czyli smak piwa
Sama znajomość piwnej teorii nie zrobi z nas profesjonalnych piwoszy.
14 lipca 2014
Sama znajomość piwnej teorii nie zrobi z nas profesjonalnych piwoszy.
Sama znajomość piwnej teorii nie zrobi z nas profesjonalnych piwoszy. Żeby dobrze poznać smak piwa, trzeba je degustować!
Amatorzy piwnego trunku często pytają nas, od czego rozpocząć profesjonalną przygodę z piwem. Aby się na nim dobrze znać, należy poszerzać wachlarz piwnych doświadczeń i po prostu testować kubki smakowe różnymi rodzajami piwa.
Jeśli chcecie dobrze zapamiętać smak i zapach piwa, które testujecie stosujcie się do poniższych rad:
Nie pijcie zbyt zimnego piwa – trzymajcie się sugerowanej temperatury jego serwowania, pozwoli wam to poznać najlepszy smak piwa.
Koniecznie przelejcie je do szklanki/kufla/pokalu – lepiej poczujecie smak piwa,
Wąchajcie piwo. Smak to nie wszystko – jest jeszcze aromat,
Pijcie! ;)
Smakową przygodę z piwem proponujemy rozpocząć od piwa pszenicznego. Najlepiej zacząć od jasnego, które jest troszkę słabsze, a następnie przystąpić do spróbowania piwa ciemnego. Intensywność piwa waha się od 2 do 10% alkoholu w trunku. Jeśli zastosujecie się do rady z góry, to wyczujecie w nim aromat bananów i goździków. Wyróżnia go długa i trwała piana, jasny kolor i duże nagazowanie. W smaku jest orzeźwiające, a goryczka jest ledwie wyczuwalna. Klasycznym przykładem piwa pszenicznego jest Paulaner. Wśród piw pszenicznych znajdziemy także piwa polskie. Z ciekawostek polecamy Wam również Książęce Pszeniczne, piwo warzone przy użyciu drożdży dolnej fermentacji.
Od piwa bardzo jasnego przechodzimy do skrajności, czyli ciemnego jak węgiel stouta. Pomoże nam to wyczuć różnicę w profilach aromatyczno-smakowych piwa. Stout ma słodko-gorzki smak, który zawdzięcza palonemu słodowi. Styl ten reprezentują różne marki piw. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych przykładów stouta jest piwo Guinness.
PS Wiele ciemnych piw (stoutów, porterów) ma słodki, palony smak. Jeżeli go nie lubicie, to już wiecie, do jakiego gatunku podchodzić z rezerwą. ;)
Pora na zresetowanie kubków smakowych. Sięgnijmy po coś orzeźwiającego i goryczkowego. Takie wrażenia zagwarantują nam piwa typu pilzneńskiego. Ich charakterystyczną cechą jest właśnie jasny, złocisty kolor oraz goryczka. Przykładami pilsów może być czeski Pilsner Urquell lub polski Lech Pils.
Na koniec spróbujcie jeszcze piwa typu India Pale Ale. Nie wszyscy je lubią, inni z kolei uważają, że są to najlepsze piwa. To typowo angielski smak piwa, który doczekał się mnóstwo krajowych odmian, np. American India Pale Ale.
Kiedy je powąchacie na pewno zrozumiecie, że nie jest to zwykłe piwo. W warstwie aromatycznej wyczujecie żywicę, zioła, cytrusy, a Wasz język dowie się, co to znaczy prawdziwa goryczka. W Polsce amerykańską reprezentację stylu IPA, czyli AIPA reprezentuje Grand Prix z browarów regionalnych Marka Jakubiaka.