Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

23 czerwca 2017

Piwko z Tatą

Wybierz piwo, które przypadnie do gustu Twojemu Tacie.

0

Dzień Ojca obchodzony jest w Polsce corocznie, 23 czerwca. Spędź go z Tatą przy wspólnym piwie.. Przygotowaliśmy małe zestawienie, które pomoże Ci wybrać  odpowiedni trunek. Postaw na smaki, za którymi przepada Twój Tata, lub zaryzykuj i zaproponuj mu coś nieznanego, czego do tej pory nie próbował. Do dzieła!

KARTA PIW

Z wybieraniem piwa jest jak z wybieraniem dania w restauracji. Są tacy, którzy w karcie poszukują wyjątkowych, nowych doświadczeń. Inni natomiast szukają w niej sprawdzonych smaków i nie lubią ryzykować. Świat piwa jest jak wielka karta dań, w której każdy znajdzie coś dla siebie, ale potrzebuje przewodnika. Pozwól, że dziś my nim będziemy!

„IPA, APA – NIE MA JUŻ NORMALNYCH PIW?”

Jeżeli Tata nie jest fanem wyczuwalnego aromatu chmielu i ekstremalnych dodatków, proponujemy zacząć od czegoś lekkiego. „Pierwsza pomoc” z Browaru Pinta to Pils, którego smak doceni każdy miłośnik jasnego, delikatnego piwa.

źródło: https://www.facebook.com/PINTACraftBeer/?fref=ts

Jeżeli jest wręcz przeciwnie i Tata szuka odskoczni od lekkich piw, to powinien skosztować mocniejszego lagera. Koneserowi wyrazistych smaków powinno przypaść do gustu „Dębowe Dojrzałe Mocne”.

źródło: https://www.facebook.com/piwodebowe/?fref=ts

PIWO DOBRZE DOPRAWIONE

Piwo w stylu Witbier jest jak dobrze skomponowana potrawa: aby smakowało idealnie, musi zachować równowagę smaków. Obok ostrzejszego i aromatycznego zapachu kolendry wyczuwalny jest w nim aromat gorzkiej, cytrusowej skórki pomarańczy. W odpowiednich proporcjach i w połączeniu z pszenicznym piwem tworzą idealną propozycję na gorące dni. My zdecydowaliśmy się na „Rejczel” z Browaru Jana. Czy warto poczęstować Tatę Witbierem? No rejczel.

źródło: https://www.facebook.com/browarjana/?fref=ts

A MOŻE KAWY?

Jeżeli Tata jest kawoszem, to powinieneś na dłużej zatrzymać się przy tym akapicie. Nuty kawowe możemy odnaleźć w piwach typu Porter i Stout, które powstają z palonych słodów Można pójść również inną drogą i użyć prawdziwej kawy.

źródło: https://www.facebook.com/browarbrodacz/

Tak powstał Coffee Blond Ale o nazwie „Brudny Harry” z Browaru Brodacz, do którego dodano kawy o wysokiej jakości. Ponoć w jej aromacie odnajdziemy jeżyny, porzeczki i jagody. Ciekawe tylko, jakiego zdania jest Clint Eastwood…

ALBO CZEGOŚ KWAŚNEGO?

Są tacy, na których paczka kwaśnych żelek czy połówka cytryny nie robią żadnego wrażenia. Po prostu uwielbiają, gdy na ich kubkach smakowych ląduje coś o kwaskowatym posmaku. Jeśli Twój Tata należy do tej grupy, to zaserwuj mu piwo w stylu Sour, Lambic czy Berliner Weisse.

źródło: https://www.facebook.com/browar.olimp/

Tego ostatniego zasmakujesz od Browaru Olimp. Wyszukaj na półkach „Klio”, które zostało uwarzone z dodatkiem żurawiny. Chcesz zgłębić wiedzę na temat tego, jak powstaje i czym jest kwaśne piwo? Wszystkiego dowiesz się tutaj.

…LUB WĘDZONEGO?

Piwo o aromacie wędzonki to dość odważna propozycja. Bo o ile ktoś przepada za zapachem wędzonych wędlin, owocowych drzew i ogniska, to niekoniecznie życzyłby sobie takich woni w piwie. Mimo wszystko, efekt takiego połączenia jest powalający. Poczęstuj Tatę delikatnie wędzonym piwem „Grodziskim”, a przy okazji opowiedz jego fascynującą historię, której poświęciliśmy jeden z tekstów.

źródło: https://www.facebook.com/browarwgrodzisku/

A DLA ODWAŻNYCH – COŚ SŁONEGO?

Chcesz naprawdę zaszaleć i podać Tacie coś wyjątkowego? Zanim poczęstujesz go Gose, czyli piwem z dodatkiem soli, uprzedź go, że to żaden żart i nic przy nim nie majstrowałeś w kuchni. Dla kogoś spoza piwnego świata piwo z solą może być czymś niewiarygodnym. Ale przecież do odważnych świat należy!

źródło: https://www.facebook.com/innebeczki/

A jeśli próbować, to najlepiej z browaru Inne Beczki. W ich serii piw pod nazwą „Pop up” pojawiło się już 6 interpretacji stylu Gose! W tej najnowszej sól jest bardzo delikatnie wyczuwalna. Za sprawą kompozycji przypraw Masala Chai, w której skład wchodzi kardamon, cynamon, imbir oraz goździki, piwo zyskało herbaciany, aromatyczny smak i zapach.

Na co się zdecydujecie? A może czegoś zabrakło?