Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

28 czerwca 2017

Piwa z sezonowymi owocami

Masz chęć na coś owocowego?

0

Lato to pora, kiedy możemy cieszyć się owocowym urodzajem. Stragany mienią się kolorami dorodnych wiśni, porzeczek, moreli, malin i truskawek. To znak, że najwyższy czas rozpocząć sezon na owocowe piwa! Zapraszamy na soczysty przegląd.

CZAS PORZECZKI

Na jej czerń skusił się browar Maryensztadt, warząc swojego „Sourtime’a”. Owocem ich pracy jest lekkie i kwaśne piwo o wyraźnie porzeczkowym posmaku. Czy każdy łyk będzie niczym świeża porzeczka zerwana z krzaczka? Miejmy nadzieję, że tak!

źródło: https://www.facebook.com/browarmaryensztadt/

MLECZNA WIŚNIA

W piwnym świecie najbardziej lubimy niestandardowe podejście do tematu. Właśnie takie prezentuje Piwoteka i ich „Prząśniczka”, czyli Milk Cherry Weizen. Za tą nazwą kryje się pszeniczne piwo z dodatkiem laktozy i soku z wiśni. Możemy zatem liczyć na kwaśnomleczny smak.

źródło: https://www.facebook.com/BrowarPiwoteka/

Browar w nazwach swoich piw często nawiązuje do łódzkiej kultury. Nie inaczej było tym razem. „Prząśniczka” to pieśń skomponowana przez Stanisława Moniuszkę, która stała się hejnałem Łodzi. Jak smakuje Milk Cherry Weizen? Oczywiście koncertowo!

JEJ WYSOKOŚĆ TRUSKAWKA

Bezsprzecznie króluje wśród sezonowych owoców w Polsce. Wykorzystujemy ją do koktajli, drinków, potraw, deserów i oczywiście piwa! Piwo „ART.+8” to wspólne dzieło browarów Stu Mostów i BRŁO z Berlina. Trunek stanowi pomost pomiędzy słodyczą polskich truskawek a tradycją berlińskich piwowarów, czyli stylu Berliner Weisse.

źródło: https://www.facebook.com/BrowarStuMostow/?fref=ts

SENTYMENTALNA PARA

Pamiętacie rabarbarowe ciasto z obłędną kruszonką? Świeże i kwaśne łodygi zanurzane w cukrze? Morelowe słodkości i kompoty? Jeżeli te smaki to Wasza bajka, to proponujemy ich piwny zamiennik.

źródło: https://www.facebook.com/browardeerbear/

Rabarbar pojawia się już w maju, a lipiec to idealny czas dla moreli. Próby sparowania tej dwójki podjął się browar Deer Bear lubujący się w owocowych klimatach. Ich „Squeezer” to kwaśne i bardzo lekkie piwo (2,7%), które przedpremierowo pojawiło się na festiwalu Hevelka w Gdańsku. Doskonałe na letnie upały.

Którego z tych piw spróbowalibyście najchętniej?