Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

16 maja 2016

Piwa z Azji

Co tam Panie w piwnej polityce? Chińczyki trzymają się mocno – parafrazując klasyka. Zabieramy Was na szybki spacer po chińskim rynku piwnym.

0

Z tradycjami sięgającymi 6000 lat wstecz, Azja wydaje się być kolebką piwowarstwa. Czym jeszcze może zaskoczyć beeloversa ten region świata? Zapraszamy na wycieczkę po azjatyckich piwach!

NA POCZĄTKU BYŁO PIWO

Ciekawostka
Z cyklu archeologia piwna. Wiecie czym jest Alulu? To najstarszy zachowany  rachunek za „najlepsze” piwo z 2050 roku p.n.e „wystawiony” w sumeryjskim mieście Ur starożytnym Iraku.

W chińskich wioskach i w mezopotamskich miastach-ogrodach od tysięcy lat na terenie Azji wykorzystywano zjawisko fermentacji do tworzenia piwnych napojów. Summeryjczycy mieli nawet specjalną boginię piwowarstwa o imieniu Ninkasi. Poświęcony jej intencji poemat jest jednocześnie najstarszym zachowanym przepisem na piwo z jęczmienia. Nie próbowaliśmy robić z niego użytku, zwłaszcza, że i w dzisiejszych czasach na wschodzie dużo się w temacie piwowarstwa dzieje.

Starożytni chińscy piwowarzy

Źródło: http://fm.cnbc.com

CHIŃCZYCY TRZYMAJĄ SIĘ MOCNO

Ciekawostka
Kto by pomyślał, że poza Europą i USA to Azja jest kierunkiem, do którego Polska eksportuje najwięcej swojego piwa? W naszych lagerach zakochali się zwłaszcza mieszkańcy Chin oraz Indii.

Czy wiedzieliście, że Chiny są największym producentem złotego napoju na świecie? Produkując prawie 47 milionów hektolitrów piwa rocznie, są liderem w Azji, która i tak wytwarza go najwięcej ze wszystkich kontynentów. Nawet Carlsberg jest dziś made in China… A jakie piwa królują na chińskich stołach? Paradoksalnie jakże swojskie Pale Lagery. Co nie znaczy, że Chińczycy nie mają fantazji! W ich ulubionych piwach, takich jak Snow Beer, znajdziemy dodatki w postaci ryżu, sorgo czy gorzkiego melona.

Chińscy piwosze

Źródło: http://dsnv3c7290rpc.cloudfront.net

SZKOPUŁ TKWI W PIWIE

Ciekawostka
Chińczycy twierdzą, że mutacja genetyczna utrudniająca metabolizm alkoholu i wzmacniająca nieprzyjemne doznania została naturalnie utrwalona po to, by chronić Chińczyków przed regularnym sięganiem po napoje procentowe.

Trudno w to uwierzyć, ale jedno z najbardziej znanych i popularnych piw w Azji zostało stworzone przez niemieckich osadników w 1903 r. Tsingtao to klasyczny pilzner, ale odkąd z rąk naszych zachodnich sąsiadów przeszedł w ręce Chińczyków, w składzie znajdziecie ryż (co nie powinno chyba nikogo dziwić). Nazwa piwa i browar, który kontroluje 15% ‘lokalnego’ rynku, to francuska transkrypcja nazwy miasta Quingdao, w którym produkowany jest ten złocisty napój.

Dynastia Tsungtao

Źródło: http://i01.i.aliimg.com