23 grudnia 2013
Piwa świąteczne
Świąteczna gorączka coraz bliżej, szykuje się kupowanie prezentów, trzepanie dywanów
23 grudnia 2013
Świąteczna gorączka coraz bliżej, szykuje się kupowanie prezentów, trzepanie dywanów
Świąteczna gorączka coraz bliżej, szykuje się kupowanie prezentów, trzepanie dywanów i inne, równie zajmujące atrakcje ;) Warto chociaż na chwilę się zatrzymać i odzyskać spokój ducha za pomocą świątecznego piwa.
W czasie świąt wszystko musi być specjalne! Wystrój mieszkania, jedyne w roku menu… możecie zaryzykować i spróbować wprowadzić w domu nowy, wyjątkowy rytuał – „Świąteczne Lanie”. A piwa świąteczne, z charakterystyczną nutą aromatów, idealnie wkomponują się w klimat pierników, suszonych owoców czy bakalii.
Na „usprawiedliwienie“ warto dodać, że już w średniowiecznych browarach klasztornych warzono tzw. piwo adwentowe. Podawano je przemarzniętym wiernym w kościelnych kruchtach. Piwo było grzane z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Do tej pory w niektórych regionach Niemiec i Austrii praktykuje się ten zwyczaj! Piwo pasuje więc jak ulał do świątecznego klimatu.
Niemieckie browary stawiają na ciemne piwa bożonarodzeniowe, które możecie skojarzyć po nazwie Weihnachtsbock.
Źródło: http://www.allekicz.pl/
Źródło: http://www.germanbeerinstitute.com/
Źródło: http://www.germanbeerinstitute.com/
Piwa świąteczne często zawierają też życzenia i świąteczne motywy graficzne. Z reguły są też mocno słodowane, np. piwo „Wiedeńskie” z charakterystyczną miedzianą koloraturą. W duńskiej kulturze znane jest również warzone przed Bożym Narodzeniem piwo „Julebryg”. Wikingowie wiedzą, co dobre!
Źródło: http://ayearindenmark.files.wordpress.com/
Tak mniej więcej wyglądają już ulice Kopenhagi w połowie listopada… potem zaczyna się już J-day!
Źródło: http://www.carlsberggroup.com/
Pełno go wszędzie, w lokalach i sklepach :)
Świątecznych piw jest w Danii zdecydowanie więcej:
W Polsce piwa okolicznościowe zaczynają raczkować, ale warto ich poszukać. Browar Kormoran postawił już na świąteczne klimaty. Warzy mocne, ciemne piwo z goździkami cynamonem, czy imbirem.
Źródło: http://browarkormoran.pl/
Czy ktoś z Was zna Christmas Ale Saint no more? Było to dość typowe piwo na zimę, choć doszukamy się w nim raczej dębowego i jabłkowego aromatu niż goździków i miodu. Nie ma co ukrywać, że doceniali je przede wszystkim prawdziwi koneserzy. I nie wszystkim z nich spodobała się tegoroczna wolta Ale Browaru, który tym razem zaproponował Saint no more w wariancie Single Hop Simcoe.
Klimat świąt gdzieś się więc z piwa, nomen omen, ulotnił, ale my ciąglę wierzymy w powrót Christmas Ale. Może już za rok? Tak czy inaczej jedno jest pewne – Saint no more to piwo równie specyficzne jak (nie)Święty Mikołaj, które je zdobi!
Źródło: http://www.packagingoftheworld.com/
W grudniowo-zimowym czasie, przygotowywane są także specjalne sześciopaki z piwami. Np. grupa Żywiec proponuje nam zestaw 6 gatunków piw z portfolio grupy Heineken (m.in. hefe weissbier, monachijskie, porter bałtycki).
Swoją drogą, jesteśmy ciekawi jaki prezent dostaniemy w tym roku pod choinkę? Możemy tylko mieć nadzieję, że nie będą to nietrafione skarpety w szkocką kratę…Jeśli macie problem z prezentami, dopomoże Wam Grolsch ze swoim wyjątkowym czteropakiem. Opakowanie zostało zaprojektowane przez znanego, warszawskiego streetartowca Aqualoopę (możecie kojarzyć jego murale pod Rotundą ), wrzuacamy Wam filmik z jego pracy:
Spróbujecie w tym roku podejść do piwa świątecznie? ;) Dajcie znać, jakie macie plany!
A tymczasem wszystkiego najlepszego!