24 kwietnia 2017
Piwa orzechowe
Którym chcielibyście się poczęstować?
24 kwietnia 2017
Którym chcielibyście się poczęstować?
Twój idealny scenariusz na wieczór to piwko i orzeszki? Uwielbiasz orzechowe desery? A może szukasz w piwnym świecie smaków, które Cię zaskoczą? W takim razie ten tekst jest dla Ciebie! Prezentujemy piwa z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów włoskich, masła orzechowego, a nawet… kasztanów!
„Triple Twister” to wspólne dzieło browarów Kraftwerk i Wąsosz. Ich Milk Stout to zakręcona mieszanka płatków owsianych, wiórków kokosowych i wiśni. W połączeniu z mlecznym Stoutem brzmi trochę jak poranny posiłek, ale przecież dżentelmeni nie piją przed dwunastą ;).
źródło: https://www.facebook.com/BrowarKraftwerk/?fref=ts
Pieczone, jadalne kasztany to przysmak, który serwuje się na ulicach niektórych miast. Rzymskie uliczki pełne są sprzedawców oferujących ten rarytas, który pod twardą skorupką skrywa sprężyste nadzienie. Na Węgrzech i Słowacji wyrabia się pożądaną w cukiernictwie masę kasztanową. Za to we Francji i w Niemczech popularna jest zupa kasztanowa.
Lubimy uliczne przekąski. Zupy i desery też są w porządku, ale ponad wszystko wielbimy przecież tylko jedną przyjemność! Na nasze potrzeby odpowiedział browar Cztery Ściany, warząc piwo w stylu Brown Ale z dodatkiem kasztanów.
źródło: https://www.facebook.com/browar4sciany/?fref=ts
Brown Ale to styl, w którym, za sprawą brązowych słodów, odnajdziecie orzechowe aromaty. Rozróżnia się wersję angielską i amerykańską z wyczuwalnymi aromatami cytrusów.
Zima na szczęście już za nami, ale nie sposób nie wspomnieć tu o zimowym lagerze „Nutcase” od browaru Hopkins. Wśród dodatków znalazły się zarówno płatki drzewa orzecha włoskiego, jak i jego owoce. Do uwarzenia użyto słodu wędzonego gruszą, zatem możemy liczyć na wyjątkowy, dymny posmak.
źródło: https://www.facebook.com/hopkinsgdynia/?fref=ts
„Jestem w niebie” – chciałoby się rzec, próbując piwa, które na etykiecie obiecuje nam banany, czekoladę i masło orzechowe. Za tym kuszącym dziełem stoi nie kto inny, jak cukiernia Voodoo Doughnut i browar Rogue. O wyjątkowej cukierni z Portland, która spełnia się nie tylko piekąc pączki, ale i warząc piwo, pisaliśmy w tekście o piwach z dodatkiem boczku.
źródło: http://coolmaterial.com
„Chocolate, Peanut Butter and Banana Ale” sprawia, że na naszych twarzach pojawia się uśmiech przypominający dorodnego banana. Nie zdoła zmienić tego opinia niektórych, że trunek ponoć niesie za sobą lekkie rozczarowanie. Wiecie jak to jest, są takie chwile, które chce się przeżyć, nawet jeśli ktoś Wam to odradza.
A Wy? Na które piwko macie najbardziej ochotę?