Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

13 kwietnia 2015

Piliście piwo amerykańskie?

Wielu z nas Stany Zjednoczone kojarzą się jedynie z lekkim

0

Wielu z nas Stany Zjednoczone kojarzą się jedynie z lekkim i – co tu dużo mówić – mało wyrazistym piwem. Czy tak jest naprawdę? Sprawdźmy!

PIWO W USA

Historia browarnictwa w USA jest jeszcze starsza niż europejskie osadnictwo w Nowym Świecie. W czasach prekolumbijskich Indianie również warzyli piwo, ale niewiele nam o nim dziś wiadomo. Jednak już w czasach nowożytnych przybysze z Europy zapoczątkowali nowy piwny rozdział w historii USA.

PIWNY NOWY ŚWIAT

W XIX wieku piwo amerykańskie zaczęło przypominać w smaku znany nam dzisiaj trunek. Niemała w tym zasługa niemieckich emigrantów, którzy przywieźli tradycję warzenia znakomitych lagerów i piw typu ale. Niektóre z powstałych podówczas browarów istnieją do dziś np. amerykański Budweiser, o którego nazwę, co ciekawe, wciąż toczy się spór prawny z Czechami.

Wraz z rozwojem przemysłu piwowarskiego piwo było coraz chętniej i częściej pite przez Amerykanów. Wykształciła się tradycja picia piw lekkich, orzeźwiających ze stosunkowo małą zawartością alkoholu. Doskonałym przykładem takiego napoju jest piwo Miller warzone w kilku odmianach.

ŚWIT PIW RZEMIEŚLNICZYCH

Niewielu wie, że jeszcze do lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku w USA królowały duże zakłady piwowarskie, zaś o browarach rzemieślniczych, restauracyjnych i mikrobrowarach prawie nikt jeszcze wtedy nie słyszał. Koniec dekady zaowocował jednak kilkoma interesującymi inicjatywami, które spowodowały efekt śniegowej kuli.

Craft beer, rzemieślnicze

Dziś Stany Zjednoczone to prawdziwa Mekka dla piwnych turystów. Oprócz typowych amerykańskich piw, dostępnych w każdym sklepie i markecie także browary rzemieślnicze oraz mikrobrowary rozbudowały zróżnicowaną ofertę, pełną wybitnych piw, kuszących podniebienia wielu znamienitych piwoszy. Niektórzy nawet posuwają się do twierdzenia, że najlepszego lambika wcale nie dostaniecie w Belgii. ;) Na spróbowanie na pewno zasługują: Citra z Kern River Brewing Company, Saison Bernice z browaru Sante Adairius Rustic Ales czy aktualny nr 1 w Stanach według portalu ratebeer.com – Kentucky Brunch z Toppling Goliath. Mieliście przyjemność próbować któregoś z nich?

Poza samym piwowarstwem warto wspomnieć o nowych odmianach amerykańskich chmieli (USA to jeden z czołowych światowych producentów tej rośliny) o niezwykle intrygującym aromacie. Rozwój amerykańskiego rynku piwowarskiego zaowocował prawdziwą piwną rewolucją. Jeśli będziecie w Stanach koniecznie pofatygujcie się do sklepu i zasmakujcie w dobrym amerykańskim piwie. :)