10 sierpnia 2015
Pikantne kawałki, chili ostre piwo!
Przygotujcie swoje kubki smakowe na porządną dawkę pikanterii! Ostre nuty…
10 sierpnia 2015
Przygotujcie swoje kubki smakowe na porządną dawkę pikanterii! Ostre nuty…
Przygotujcie swoje kubki smakowe na porządną dawkę pikanterii! Ostre nuty chili i pieprzu stanowią o wyjątkowym charakterze złocistego trunku. Jesteście gotowi na piwo z dodatkiem chili?
Aby nie wystawiać Waszych języków na ciężką próbę od samego początku zaczniemy dość łagodnie. ☺ Znawcy tematu wiedzą, że słodko-ostre połączenia nie są wyjątkowym odkryciem. Dajmy na to czekolada z chili to doskonała harmonia smaków. Podobnie rzecz ma się w przypadku portera z dodatkiem ostrej papryczki. Kawowe i czekoladowe nuty idealnie łączą się z pikanterią papryczek. Jednym z przykładów jest Grand Imperial Porter Chili z Browaru Amber. Warto też wspomnieć o BrewDog Dog B, czyli o stoucie imperialnym z dodatkiem papryczki naga chili – do niedawna najostrzejsza papryczka na świecie. Tych wrażliwych uspokajamy. Ostrość papryczki nie wybija się na pierwszy plan, a samo piwo w recenzjach zbierało bardzo pozytywne opinie.
Źródło: https://www.brewdog.com
BĘDZIE PIEKŁO
Jak widzicie, sam dodatek papryczek do piwa wcale nie stanowi o jego ostrości, a pikantność jedynie ukrywa się w cieniu goryczki i innych aromatów. Specjalnie dla poszukiwaczy wrażeń przygotowaliśmy kilka propozycji, gdzie papryczka wybija się na pierwszy plan! Na początek piwo prosto z Minnesoty! Kto miał okazję odwiedzić ten stan (lub jest fanem serialu Fargo) wie, że tamtejsza pogoda nie rozpieszcza, a zima potrafi dać w kość. Indeed Brewing Company postanowiło stawić czoła tym niedogodnościom i uwarzyło Hot Box Imperial Smoked Pepper Porter. W opisie możemy się doczytać informacji o rozgrzewających właściwościach tego trunku właśnie za sprawą obecności papryczek: pablano i jalapeno. Recenzje potwierdzają wyczuwalna ostrość w smaku. Kolejna propozycja z zasypanej śniegiem części USA to Jalapeño Imperial IPA z Alaski. Początkowo goryczkowe imperial IPA z ostrym i palącym finiszem. W sam raz na chłody Alaski. :)
PIKANTNE INACZEJ
Przewaga ciemnych piw w tym temacie jest dość widoczna. Jest jednak kilka innych ciekawych propozycji. Przykładem jest Szajba z browaru SzałPiw, czyli roggenbier z dodatkiem chili. :) Zaskakujące połączenie żytniego piwa z pikanterią papryczki sprawia, że jest wyjątkowo pijalne. Jeśli natomiast lubicie owoce, spróbujcie pokręconego smaku nowego Redd’sa Gruszka i Chili. Mix słodkiej gruszki i pikantnego chili zaowocował wyjątkowym smakiem. Na koniec zostawiliśmy piwo z pieprzem, którego reprezentantem jest czeski Opat Kvasnicak Pepper. Tu z kolei zamiast chili na pierwszy pan wysuwa się aromat zielonego pieprzu. Jesteście gotowi spróbować? ;)
Źródło: http://www.pivovarbroumov.cz