31 marca 2014
O wyższości piwa nad winem
Bardzo wielu ludzi uważa, że porównywanie piwa do wina, to
31 marca 2014
Bardzo wielu ludzi uważa, że porównywanie piwa do wina, to
Bardzo wielu ludzi uważa, że porównywanie piwa do wina, to jak porównanie
ordynarnego chłopa do eleganckiego mężczyzny.
Tak stereotypowe myślenie uwłacza każdemu Beerloversowi! Żeby zadać kłam tym parszywym pomówieniom postanowiliśmy udowodnić, że piwo jest prawdziwym cudem, szlachetnej fermentacji! Już słyszymy te krzyki: Bordeaux, Bordeaux! Ha! Mamy dla Was niespodziankę! W tych okolicach Francji wino jest już dawno passe! Jak grzyby po deszczu pojawiają się tam lokalne minibrowary, które podbijają nie tylko serca turystów.
Wszystko jest kwestią wiedzy, więc żeby skutecznie polemizować poznajcie kilka faktów.Na określenie piwa mamy aż 44 grupy zapachowe, nie wspominając o tym, że znajduje się tam jeszcze 97 podgrup owocowych! Dla przykładu podamy, że pilsner to słód, biszkopt, czy mleczno-miodowe nuty, mogą wpadać w karmel i toffi; z kolei lambic potrafi być wytrawny, kwaskowaty, miejscami cierpki – nie przypomina Wam to czegoś? ;)
CZY POTRAFICIE ROZPOZNAĆ PIWO PO JEGO BARWIE?
Spróbujcie uruchomić wszystkie zmysły, usłyszeć brzmienie browaru. Uchwycić różnicę piwa lanego do pokalu i piwa lanego do kufla, zauważyć rosnącą piankę, nagazowaną dynamikę trunku! Sięgacie po bałtyckie portery i doświadczacie całej palety smakowych niuansów. Strong lagery z powodzeniem mogą konkurować z 14% winem, ale znajdźcie nam wino 4%, powodzenia. PS rozcieńczane wina się nie liczą!
Witbier to nic innego jak bier blanche, ma kolor biały, lagerom przynależy kolor słomkowy, pilzneńskie browary wpadają w złoto, a bursztyn wybija się mocno w Marcowych, są też różowe lambiki, czerwone Redy i prawie czarne jak węgiel Stouty.
Jak widzicie w dziedzinie różnorodności kolorystycznej piwo z powodzeniem może konkurować z winem.
Samo warzenie piwa to proces o wiele bardziej skomplikowany niż produkcja wina. Piwowarstwo jest o wiele bardziej otwarte na kreatywne eksperymenty! Spotkamy się przeciez z piwami i z dodatkiem ziaren kawy czy wodorostów. Kultura piwna jest bardzo bogata, niejeden birofil czerpie z niej garściami. Dlatego teraz proponujemy Wam zabyć mocnego lagera z wyraźną goryczką do francuskiej deski serów. :)
Nic nie jest nigdy tak proste, jak się wydaje.