21 grudnia 2018
Najwięcej witaminy mają… Czyli jakie wartości odżywcze znajdziemy w kuflu piwa
Piwo to skarbnica witamin!
21 grudnia 2018
Piwo to skarbnica witamin!
Czy istnieje lepsze połączenie niż złocisty trunek i… solidna dawka witamin? Chyba nie! Piwo, jak się okazuje, ma w sobie pokaźną ilość minerałów i składników odżywczych ważnych dla naszego organizmu. Co znajduje się w chmielowym napoju? Sprawdzamy!
Wartości odżywcze piwa
Piwo od wieków cieszy się dużym powodzeniem. Obok wody i herbaty jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Zwykle sięga się po niego ze względu na smak i właściwości. Rzadziej zwracamy uwagę na wartości odżywcze, które się w nim znajdują. A te, jak się okazuje, mogą być zaskakujące. Bo odkryjecie tu nie tylko chmiel i słód, ale również dawkę witamin i składników mineralnych, o których nie mieliście pojęcia!
Według danych Instytutu Żywności i Żywienia piwo pełne w 100 g zawiera 49 kcal, 0,5 g białka, 3,8 g węglowodanów przyswajalnych i… zero tłuszczu. Wbrew pozorom piwo nie jest więc mocno kaloryczne – mniej więcej tak, jak sok pomarańczowy. Jednak to, co najciekawsze, to dawka dobroczynnych substancji, które można znaleźć w kuflu.
Witaminy w piwie
Jak podaje United States Department of Agriculture, piwo pełne niepasteryzowane w 100 g zawiera 0,005 mg witaminy B1, czyli tiaminy, która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. Ryboflawina,, którą znajdziemy tu w ilości 0,025 mg, odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, jest konieczna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji przeciwciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu. Rozpatrując zagadnienie piwo a witaminy,nie sposób nie wymienić także 0,513 mg niacyny odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego oraz syntetyzowanie hormonów płciowych czy 0,046 mg witaminy B6,której misją jest dbanie o prawidłowe działanie układu nerwowego, dobry poziom ciśnienia krwi, pracę serca i odporność organizmu. Jakie witaminy ma piwo? Odpowiedź brzmi: różne. Bo znajdziemy w nim też kwas foliowy i witaminę B12.
Jakie minerały ma piwo?
Ale okazuje się, że złoty trunek ma w sobie nie tylko mnóstwo witamin. W szklance 100 g znajdziemy bowiem również cały zestaw minerałów! Aż 4 mg wapnia wspierającego mocne kości i zęby, 14 mg pełniącego podobną funkcję fosforu i 6 mg magnezu, który wzmacnia mięśnie i koi nerwy. Najwięcej jest tutaj jednak potasu – aż 27 mg w 100 g trunku. A jak wiadomo, bez potasu nie ma zdrowego serca. Do tego żelazo, sód i cynk, które także przyczyniają się prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, piwa pasteryzowane zawierają mniej dobroczynnych substancji niż te, których nie poddano temu procesowi. Warto mieć to na względzie. I pamiętać, że minerały ze złocistego napoju nie zastąpią tych, które podchodzą ze zdrowych warzyw i owoców!