Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

21 grudnia 2018

Najwięcej witaminy mają… Czyli jakie wartości odżywcze znajdziemy w kuflu piwa

Piwo to skarbnica witamin!

0

Czy istnieje lepsze połączenie niż złocisty trunek i… solidna dawka witamin? Chyba nie! Piwo, jak się okazuje, ma w sobie pokaźną ilość minerałów i składników odżywczych ważnych dla naszego organizmu. Co znajduje się w chmielowym napoju? Sprawdzamy!

Wartości odżywcze piwa

Piwo od wieków cieszy się dużym powodzeniem. Obok wody i herbaty jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Zwykle sięga się po niego ze względu na smak i właściwości. Rzadziej zwracamy uwagę na wartości odżywcze, które się w nim znajdują. A te, jak się okazuje, mogą być zaskakujące. Bo odkryjecie tu nie tylko chmiel i słód, ale również dawkę witamin i składników mineralnych, o których nie mieliście pojęcia!

Według danych Instytutu Żywności i Żywienia piwo pełne w 100 g zawiera 49 kcal, 0,5 g białka, 3,8 g węglowodanów przyswajalnych i… zero tłuszczu. Wbrew pozorom piwo nie jest więc mocno kaloryczne – mniej więcej tak, jak sok pomarańczowy. Jednak to, co najciekawsze, to dawka dobroczynnych substancji, które można znaleźć w kuflu.

Witaminy w piwie

Jak podaje United States Department of Agriculture, piwo pełne niepasteryzowane w 100 g zawiera 0,005 mg witaminy B1, czyli tiaminy, która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. Ryboflawina,, którą znajdziemy tu w ilości 0,025 mg, odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, jest konieczna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji przeciwciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu. Rozpatrując zagadnienie piwo a witaminy,nie sposób nie wymienić także 0,513 mg niacyny odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego oraz syntetyzowanie hormonów płciowych czy 0,046 mg witaminy B6,której misją jest dbanie o prawidłowe działanie układu nerwowego, dobry poziom ciśnienia krwi, pracę serca i odporność organizmu. Jakie witaminy ma piwo? Odpowiedź brzmi: różne. Bo znajdziemy w nim też kwas foliowy i witaminę B12.

Jakie minerały ma piwo?

Ale okazuje się, że złoty trunek ma w sobie nie tylko mnóstwo witamin. W szklance 100 g znajdziemy bowiem również cały zestaw minerałów! Aż 4 mg wapnia wspierającego mocne kości i zęby, 14 mg pełniącego podobną funkcję fosforu i 6 mg magnezu, który wzmacnia mięśnie i koi nerwy. Najwięcej jest tutaj jednak potasu – aż 27 mg w 100 g trunku. A jak wiadomo, bez potasu nie ma zdrowego serca. Do tego żelazo, sód i cynk, które także przyczyniają się prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, piwa pasteryzowane zawierają mniej dobroczynnych substancji niż te, których nie poddano temu procesowi. Warto mieć to na względzie. I pamiętać, że minerały ze złocistego napoju nie zastąpią tych, które podchodzą ze zdrowych warzyw i owoców!