Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

10 listopada 2017

Najmocniejsze piwa świata

Piwa z zawartością alkoholu powyżej 6-7% uchodzą za mocne. A…

0

Piwa z zawartością alkoholu powyżej 6-7% uchodzą za mocne. A takie, które mają 67%? To światowi rekordziści. Smakiem przypominają bardziej likiery niż piwa, które pijamy na co dzień. Ich twórcy najczęściej zalecają, aby delektować się nimi jak wytrawną whisky. Powoli i w małych ilościach. Przygotowaliśmy dla Was krótki przegląd piw o zawartości alkoholu powyżej 50%.

Les Pirates du Clain Libertalia – 53%

Zaczynamy od jedynego francuskiego przedstawiciela w tym zestawieniu. Jest to IPA z klasycznymi dla tego gatunku nutami cytrusowymi i ziołowymi. Jeśli 53% wydaje się Wam iście pirackim wyczynem, co powiecie na…

źródło: www.lapintekimousse.fr

The End of History – 55%

To szkockie piwo nalewa się z… martwych gronostajów, wiewiórek i zajęcy. Ewidentnie twórcy testowali nie tylko granice zawartości alkoholu. 11 butelek z limitowanej serii tego piwa sprzedało się w mgnieniu oka. Mimo że jedna kosztowała nawet 700 funtów.

Schorschbock – 57%

Niemiecki browar Schorschbräu co roku produkuje tylko kilkaset butelek. Przez rok leżakują w dębowych beczkach, nabierając aromatu i mocy. Z każdym łykiem smak alkoholu coraz wyraźniej przebija się przez słodowo-karmelowe nuty. Smak i cena (do 300 dolarów za butelkę) dla prawdziwych koneserów.

źródło: www.wine-searcher.com

Start The Future – 60%

To piwo można wypić w należącym do Jana Nijboera browarze ‘t Koelschip (Mrożony Statek). Od tego trunku zaczęło się szalone współzawodnictwo Holendra i szkockiego browaru Brewmaister o laur najmocniejszego piwa świata.

źródło: www.delish.com

Armageddon – 65%

Brewmeister podjął rękawicę rzuconą przez Nijboera i pobił o 5% jego rekord. Zastanawiacie się, jak w ogóle jest możliwe osiągnięcie takiej zawartości alkoholu bez destylacji? Jedną z technik jest usuwanie wody poprzez jej wymrażanie. Wtedy procenty automatycznie rosną.

źródło: www.saveur-biere.com

Snake Venom – 67,5%

Piwowarzy z Brewmeister pracowali nad tym rarytasem ponad 9 miesięcy. W procesie jego produkcji wykorzystano słód wędzony torfem (taki sam, jak przy najlepszych gatunkowo whisky) oraz dwa rodzaje drożdży. Piwne oraz… szampańskie.

źródło: www.dmarge.com

Którego z nich skosztowalibyście najchętniej?