11 października 2017
Łodygowa czy cytrusowa? Typy goryczki
„Jakie pijesz piwo?” – Goryczkowe.” Taki dialog można usłyszeć dosyć…
11 października 2017
„Jakie pijesz piwo?” – Goryczkowe.” Taki dialog można usłyszeć dosyć…
„Jakie pijesz piwo?” – Goryczkowe.” Taki dialog można usłyszeć dosyć często, ale prawdziwi piwni koneserzy potrafią dostrzec więcej subtelności goryczki niż tylko fakt, że jest lub jej nie ma. Goryczka to jedna z najważniejszych właściwości piwa, dlatego warto wiedzieć, pod jakimi względami można ją opisywać.
Najważniejszą właściwością goryczki jest oczywiście jej moc i od niej zaczniemy. Możemy zmierzyć ją laboratoryjnie. Jak? Sprawdzamy, ile miligramów izo-∝-kwasów pochodzących z chmielu znajduje się w 1 litrze piwa. Jeśli piwo zawiera 1 miligram, mówi się, że ma 1 IBU.
Lagery mają zazwyczaj około 15-23 IBU. Piwa gorzkie zaczynają się od 40 IBU, a górna granica to 120 IBU. Powyżej tej wartości ludzki zmysł smaku nie dostrzega już różnicy. IBU nie jest jednak do końca trafną miarą, ponieważ za goryczkę odpowiadają także min. taniny i inne polifenole.
źródło: Brewuk.co.uk
Odczuwanie goryczki nie zależy tylko od IBU. Ważne jest także, w jaki sposób komponuje się ona ze słodową podstawą piwa.
Goryczki różnią się tym, w jaki sposób je odczuwamy. Oto najczęściej spotykane typy:
źródło: Flickr.com
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że goryczka ma własny smak. Najczęściej można spotkać się z jednym z nich:
Teraz pytanie do Was. Jak opisalibyście goryczkę w swoich ulubionych piwach?