19 października 2015
Jedz i pij, czyli dobieranie piwa do posiłku
Temat jedzenia jest przez nas lubiany i w związku z…
19 października 2015
Temat jedzenia jest przez nas lubiany i w związku z…
Temat jedzenia jest przez nas lubiany i w związku z tym był wielokrotnie poruszany. Dziś jednak podejdziemy znacznie szerzej do tematu i postaramy się przedstawić kilka zasad dobierania piwa do potraw.
Zacznijmy od kliku prostych zasad, dzięki którym poznacie z czym to się… pije! :) Dzięki nim będziecie mogli sami dobierać piwo do jedzenia, a nie jedynie sugerować się napisem na etykiecie. Na przystawkę proponujemy piwa lekkie w każdym znaczeniu tego słowa. Do takiego napitku będą pasować dania o równie łagodnym smaku co piwo. Tu klaruje się pierwsza zasada, lekkie piwo = łagodne danie. Z kolei ciężkie i tłuste potrawy idealnie współgrają z piwami o dużej goryczce. Łyk mocno chmielonego IPA miedzy kęsami soczystego steku, pozwoli nam na nowo poczuć wyraźny smak potrawy. Pamiętajcie, żeby nie przesadzać z podobieństwami. Słodkie piwo niekończenie będzie pasowało do czekoladowego deseru. W tym przypadku musimy zrównoważyć smak np. stoutem. Kolejna zasada to łącznie przeciwstawnych smaków.
Znamy już podstawowe założenia piwnego foodparingu. Czas na przedstawienie kilku sprawdzonych połączeń, które jeszcze lepiej zobrazują Wam zasady dobierania potraw do piwa. Zaczniemy łagodnie od białych ryb. Do takiego dania polecamy piwo pszeniczne,np. Książęce Złote Pszeniczne lub jakiegoś witbiera. Hefe-weizen doskonale będzie pasował do jajka sadzonego z boczkiem. Grillowany drób najlepiej popić amber ale. Ciężki grillowany stek zyska na smaku w połączeniu z american india pale ale. Porter z kolei sprawdzi się zarówno z deserem czekoladowym oraz z wędzonymi wędlinami i serami. Jeśli lubicie owoce morza, zaopatrzcie się w dobrego stouta. Jasny lager pasuje do mięs, ale z ciastami owocowymi też będzie smakował. Pilsner, najlepiej Urquell, z owocami będzie tak samo dobrze współgrał jak z daniami z grilla oraz serami. :) Piwa owocowe kosztujcie w słodkim towarzystwie. Desery pasują również do piw ciemnych. Szczególnie polecamy czekoladowe wypieki z Książęcym Ciemnym Łagodnym!
Nie bójcie się eksperymentów! Świat piwa jest na tyle zróżnicowany, że codziennie możecie odkrywać nowe połączenia. Bogactwo i różnorodność kuchni sprzyja odkrywaniu nowych smaków również w piwie. Mnogość gatunków i ich wariacji sprawia, że niektóre z powyższych zasad można, a czasem nawet trzeba złamać. Nie róbcie też niczego na siłę. Jeśli jakieś połączenie wydaje się Wam nie trafione, poszukajcie nowego, lepszego. Sugerujcie się własnym smakiem i doznaniami, bo to właśnie Wam ma smakować. Jedzcie, pijcie, smakujcie tak, aby cieszyć się każdym łykiem i kęsem! :)