29 grudnia 2014
Zbiory szyszek chmielu, co warto wiedzieć
O chmielu pisaliśmy już kilka razy. Tym razem idziemy o krok dalej i chcemy wam przybliżyć całą drogę chmielowej szyszki, od sadzonki do gotowego produktu.
29 grudnia 2014
O chmielu pisaliśmy już kilka razy. Tym razem idziemy o krok dalej i chcemy wam przybliżyć całą drogę chmielowej szyszki, od sadzonki do gotowego produktu.
Chmiel
Na samym początku dowiedzmy się czym jest chmiel. Zapewne wielu z was powie ze to roślina z której robi się piwo, ale przyjrzyjmy się mu nieco bliżej. Chmiel jest roślina pnącą z rodziny roślina konopiowatych. W Polsce rośnie dziko a także uprawiany jest chmiel zwyczajny. Chmiel zwyczajny jest wykorzystywany nie tylko do produkcji piwa, ale także do produkcji leków, kosmetyków i likierów.
Na samym początku trzeba zarezerwować sobie miejsce na uprawę tej rośliny. Zakładamy, że robimy to na dużą skalę dlatego bez wysokich bali się nie obejdzie. O uprawie domowej chmielu napiszemy oddzielny wpis. Wróćmy do naszej uprawy. Bale powinny być wkopane w ziemię dość głęboko, aby konstrukcja była stabilna. Pomiędzy balami, na szczycie przeciąga się stalową linkę, którą dodatkowo mocuję się do ziemi. Na niej z kolei mocuje się przewodniki, po których chmiel będzie się wspinał w górę. :)
Kiedy chmiel gotowy jest do zbiorów? Pierwszy zbiór można rozpocząć dopiero po dwóch latach. Najlepszy okresem do zbioru jest przełom sierpnia i września. Dokładny termin zależy jednak od wielu czynników, np. warunków pogodowych czy konkretnej odmiany. Gotowość szyszek do zbiorów można określić po ich wyglądzie lub przeprowadzając specjalne badanie na zawartość alfa kwasów. Na tym przecież najbardziej nam zależy. ☺ Zbyt wczesne zbiory mogą zaowocować ich bardzo niską zawartością. Z kolei opóźnienie zbiorów przyniesie utratę odpowiedniej barwy i większą kruchość szyszek chmielowych.
Kiedy zbiór mamy już za sobą przystępujemy do procesu suszenia. Odbywa się to w specjalnej suszarni, gdzie panuję temperatura oscylująca w granicach 58-63 stopni C. Najważniejsze jest utrzymywanie stałej temperatury. Na szczęście z pomocą przychodzą nowe technologie i w nowoczesnych suszarniach to komputer odpowiada za cały proces.
Po odpowiednim wysuszeniu chmiel poddaje się granulacji. Istnieją dwa typy granulatów: T-90 i T-45. Co to oznacza? Już wyjaśniamy. Granulat typu T-90 oznacza, że ze 100 kg szyszek otrzymujemy około 90 kg granulatu, a zawartość olejków chmielowych, kawasów goryczkowych i polifenoli jest taka sama jak w chmielu wyjściowym. Typ T-45 oznacza zatem, że ze 100 kg szyszek otrzymujemy 45 kg granulatu, ale zawartość olejków chmielowych i kwasów goryczkowych jest dwa razy wyższa. Proces ten nie jest szkodliwy i nie wpływa na jakość chmielu, a jedynie ułatwia jego przechowywanie i transport. Granulat można przechowywać do 3 lat od daty produkcji w temperaturze 0-5 stopni C. Co dalej? Chmiel pod taką postacią trafia do browarów i dodawany jest do piwa, ale to już zupełnie inna historia. ☺
Na zakończenie mamy dla Was film, który obrazuje opisany wyżej proces, jednak z pominięciem granulacji. Książęce Świeży Chmiel warzy się ze świeżych szyszek, które bez suszenia trafiają prosto do kadzi! :)