Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

16 sierpnia 2016

Jak ugryźć piwne precle?

Przy piwku dobrze jest coś pochrupać. Czy znaliście historię precla i skąd wziął się jego kształt? Sprawdźcie w artykule!

0

Czym są tajemnicze precle i jaka jest ich historia? Niby tylko pieczywo, ale jednak aż pieczywo, bez którego ciężko wyobrazić sobie Oktoberfest.

ZAGRYZKA DO PIWKA

Precle to przekąska legenda. Wachlarz zagryzek do piwa jest szeroki, ale jedynie kształtny precel może poszczycić się wyjątkową historią. Podbił serca piwoszy i zdobył uznanie na całym świecie. Chrupki, ale jednocześnie puszysty i ciągnący się w środku – to jego największe atuty, które sprawiają, że idealnie nadaje się do naszego ulubionego trunku. Czasem mylony z obwarzankiem czy z bajglem, ale taka jest cena sławy! Zobaczmy, jaka historia skrywa się pod spieczoną skórką i czym wyróżnia się oryginalna receptura. Do dzieła!

Precle

LEGENDA PRECLA

Historie niektórych smakołyków owiane są legendą. Tak jest w przypadku piernika, wołowiny Wellington, czy w przypadku legendarnej Pawłowej, w której nie jest do końca jasne, kto był autorem słynnego deseru. Historia powstania precla jest równie zawiła, co on sam. O powstaniu tego smakołyku krążą różne opowieści. Precel miał zostać wynaleziony przez pewnego mnicha, któremu podczas pieczenia chleba zostało nieco ciasta. Z pozostałego ciasta uformował kształt rąk złożonych do modlitwy – w ten sposób mieli się modlić ówcześni mnisi. Historia precla to również historia Niemiec – co land, to nieco inny precel. Jego niemiecka nazwa, Brezel, może pochodzić od łacińskiego bracellus – czyli bransoletki, co mogłoby wyjaśniać kształt znanej nam pętelki. Precla uświęcili sobie piekarze, którzy przyjęli jego kształt jako swój emblemat, a przynajmniej od XII wieku był znakiem piekarskich cechów.

LEGENDA PRECLA

PRECELFEST

Ciekawostka
Rekordzistką w noszeniu kufli jest Anita Schwarz, która potrafi przenieść 19 litrowych kufli na 40 metrowej trasie. Co roku, o to by uczestnikom festiwalu nie zabrakło piwa, dba ponad 1500 kelnerek i kelnerów.

Bez precli nie może obyć się słynny Oktoberfest, święto piwoszy, na którym na jednym piwie się nie kończy. ;) O jego uczestnikach możemy śmiało powiedzieć, że się im przelewa, uwagę panów przyciągają panie, które jednym kursem z baru do stolika potrafią unieść nawet kilkanaście kufli, a precle robione są w rozmiarze XL. Zaraz po upieczeniu precle są chrupkie i lekko ciągnące, zachowując przy tym puszystą konsystencję. Zazwyczaj posypywane są grubo mieloną solą, ale używa się również sezamu, maku czy kminku. Dzięki tym walorom precel jest doskonałą przekąską do piwa.

PRECELFEST