18 sierpnia 2014
Jak szybko schłodzić piwo?
Znacie ten ból, kiedy dopiero dotargaliście piwo do domu, a już chętnie byście się go napili. Jest ciepłe…, a perspektywa długiego trzymania go w lodówce Was przeraża?
18 sierpnia 2014
Znacie ten ból, kiedy dopiero dotargaliście piwo do domu, a już chętnie byście się go napili. Jest ciepłe…, a perspektywa długiego trzymania go w lodówce Was przeraża?
Przedstawiamy 3 niezawodne sposoby, które odpowiedzą na zasadnicze pytanie: jak szybko schłodzić piwo?
Owijamy butelkę mokrym ręcznikiem papierowym, wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Gwarantujemy, że piwo będzie schłodzone idealnie. PS Wkładajcie na najwyższą półkę w zamrażarce (najszybciej się schładza).
Źródło: redakcja :)
Ten sposób jest lepszy, jeśli wylądowałeś na spontanicznym garden party i jest więcej osób. Do miski wrzuć kostki lodu, zalej zimną wodą i wsyp czubatą łyżkę soli. Solidnie wymieszaj i poukładaj butelki do schłodzenia. Dzięki soli piwo łatwiej odda ciepło, ponieważ sól obniża temperaturę naszej mieszaniny.
Źródło: wikihow.com
Źródło: lifehacker.com
W przypadkach, gdy nie macie ani lodówki, ani kostek lodu, zostaje metoda 3. Owinąć butelkę/puszkę zwilżonym ręcznikiem papierowym lub szmatką i wystawić za okno (ale koniecznie, gdy jest wiatr) albo… użyć suszarki, którą trzeba umieścić w stosownej odległości, nastawiając na tryb „zimnego powietrza”. Można też postawić piwo w „przeciągu”. Złocisty trunek ochłodzi się o kilka stopni.
Źródło: www.vagabondjourney.com
Oczywiście, najszybciej schłodzisz piwo, jeśli masz ciekły azot. Ale przecież wiemy, że nie masz. :D