Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

24 kwietnia 2017

Grillowane piwo

Jakie piwo wybrać na grilla?

0

Sezon grillowy uważamy za otwarty! Pora wyciągnąć grille z piwnic, zrobić zapas węgla, przygotować ulubione smakołyki i ruszyć na świeże powietrze. Zaraz, zaraz…  zdaje się, że o czymś zapomnieliśmy! Jakie piwo zabrałaby ze sobą ekipa Beerlovers? Sprawdźcie, a przy okazji dowiecie się także jak wygrać zupełnie nowego grilla!

CYTRUSOWY DRAPIEŻNIK NA GRILLU

„Różowa pantera” z Browaru na Jurze to piwo górnej fermentacji. Do jego uwarzenia użyto amerykańskich chmieli, świeżo wyciśniętego soku z różowych grejpfrutów oraz rozmarynu.

źródło: https://www.facebook.com/jurajskie/?fref=ts

Dlaczego wybraliśmy ten trunek? Bo jego dodatki jednoznacznie kojarzą nam się z przysmakami, które towarzyszą podczas grillowej uczty. Grejpfrut sprawdza się w orzeźwiających sałatkach, a także doskonale nadaje się do dressingów. Rozmaryn zaś tworzy smakowity mariaż ze stekami i szaszłykami. Jak sprawdzi się „Różowa pantera”? Jest tylko jeden sposób, by się tego dowiedzieć!

SŁONE MOJITO RAZ!

Jeżeli cenicie sobie wyraziste akcenty, mięso marynujecie w soku z limonki, rybę obowiązkowo skrapiacie cytryną, a pieczone ziemniaki tolerujecie tylko z grubo mieloną solą, to mamy piwko idealnie dopasowane do Waszych grillowych smaków.

źródło: https://www.facebook.com/browarsetka/?fref=ts

Browar Setka i ich „Kapitan Drake” podbije Wasze kubki smakowe. Piwo zostało uwarzone w stylu Gose, o którym pisaliśmy w tekście o słonych piwach. Poznański browar postanowił go zinterpretować na swój sposób, dlatego w składzie oprócz soli znalazła się również kolendra i sok z limonki. Trunek będzie idealnie kontrastować z delikatną rybą z dodatkiem ziołowego masła.

TRADYCYJNIE WĘDZONY

Czy wiesz, że Polacy mogą się pochwalić unikatowym stylem, powstałym na naszych ziemiach prawdopodobnie w średniowieczu? Było to piwo grodziskie. Niegdyś nasza duma, którą chwalili sobie nie tylko Polacy, ale i Niemcy. Pod koniec XX wieku piwo zostało zapomniane, ale od paru lat przeżywa renesans. Polskie browary chętnie sięgają po piwne dziedzictwo i starają się odtworzyć legendarny trunek.

źródło: https://www.facebook.com/BrowarProfesja/?fref=ts

Jedna z propozycji to „Mnich” z browaru Profesja, ale bez problemu znajdziecie ich więcej. Piwa grodziskie są lekkie, zazwyczaj mają od 2,5% do 5% alkoholu. Wysokie nasycenie powoduje, że są niezwykle orzeźwiające. Cechą charakterystyczną i najważniejszą jest delikatny aromat wędzonki, który perfekcyjnie współgra z grillowanymi kiełbaskami. Spróbujcie raz, a nie pożałujecie.

SPRAWDZONE ROZWIĄZANIE

Jeżeli przedstawione smaki są dla Was zbyt wyraziste albo nie macie ochoty eksperymentować, to zawsze pozostaje sięgnięcie po coś, co Was nie zawiedzie. Mowa o częstym gościu grillowych spotkań – piwie Tyskie.

Mamy już zaopatrzenie na naszą wyprawę, ale podstawę udanego grillowania stanowi sprzęt. Połączcie przyjemne z pożytecznym i wygrajcie grilla podczas kupowania Tyskiego!

Jak to zrobić? Wszelkie informacje znajdziecie tutaj.

A Wy? Które piwko najchętniej zabieracie na grilla?