Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

19 maja 2014

Golonka w piwie

Golonka w piwie, pyszny temat na dzisiejszy artykuł! Pst…mamy nadzieję,

0

Golonka w piwie, pyszny temat na dzisiejszy artykuł! Pst…mamy nadzieję, że nie jesteście głodni. Zaczynamy!

GOLONKA W PIWIE NASZA MIŁOŚĆ

Oczywiście, najlepiej byłoby taką goloneczkę w piwie podjeść w sławnym monachijskim Hofbräuhaus am Platzl, gdzie jest prawdziwym rarytasem. Gdy myślimy o Monachium, w głowie pojawia się przede wszystkim piwo i liczne przysmaki kuchni bawarskiej: Weißwursty (białe kiełbaski), Krustebraten (pieczeń wieprzowa), Sauerlunge (płucka na kwaśno), ale dziś całym sercem jesteśmy za Knöchel, bo golonka rządzi!

Golonka w piwie w Monachium

Jeszcze taka mała refleksja. Zawsze wydawało nam się, że to danie jest niezmiernie trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, nawet niezbyt wprawni „kucharze” poradzą sobie ze swoim nowym daniem popisowym: golonką w piwie. Wystarczą jedynie chęci i lista zakupów ;) Bo przecież przepis zaraz podamy!

Przepis na prawdziwy, męski klasyk znaleźliśmy na youtube. „Golonka po bawarsku“ by ciupek :)

Sprawdziliśmy i wyszło pysznie!

GOLONKA W PIWIE VOL.2

Drugim sprawdzonym przez nas przepisem na golonkę w piwie okazał się ten z bloga Moje Pasje:

Golonka w piwie wg przepisu blogerki

Składniki do gotowania:
– 2 golonki przednie (ok 2 kg)
– 1,5-2 l bulionu drobiowego
– 250 ml jasnego piwa
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– cebula
– 3 duże ząbki czosnku
– 3 ziela angielskie
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 łyżeczki vegety

Golonki trzeba umyć, jeśli występują włosy, opalić nad palnikiem. Warzywa obrać, marchewkę i pietruchę pokroić wzdłuż i na cztery. Czosnek położyć na blacie, trzasnąć z góry łapą, lepiej odchodzi wtedy skórka i pokroić w plastry (jeśli coś z tego czosnku zostanie…) Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą całe golonki. Gotujemy wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, bite 2 godziny. Potem golonki trzeba wyjąć z wywaru i je wystudzić. Nie wylewać wywaru! Będzie nam jeszcze potrzebny.

Składniki do pieczenia:
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
– 250 ml jasnego piwa
– kminek mielony lub w ziarnach
– papryka słodka
– rozmaryn
– tymianek
– wywar w którym gotowało się golonki

Przygotujcie sobie naczynie żaroodporne, natrzyjcie je miodem i sosem sojowym. Golonki trzeba ponacinać w kilku miejscach, zalać jasnym piwkiem i do połowy wywarem, w których gotowały się nasze golony! Mięso posypujemy przyprawami: słodką papryką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę na 200 stopni C.

Gdy będzie już 200 stopni, trzeba ściągnąć pokrywę z naczynia i tak piec przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny, co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie, kiedy już wstaniemy z wyrka, trzeba pokropić wszystko oliwą i ustawić piekarnik na opiekanie, aż skórka się zarumieni (15 minut). Zobaczycie, mięso będzie samo odchodziło. Gotowe golonki podać z chrzanem i musztardą i Waszym ulubionym piwem!

Ps Jeśli macie swój autorski przepis podrzućcie w komentarzu. Dzięki! :)

Źródła: 1, 2