19 maja 2014
Golonka w piwie
Golonka w piwie, pyszny temat na dzisiejszy artykuł! Pst…mamy nadzieję,
19 maja 2014
Golonka w piwie, pyszny temat na dzisiejszy artykuł! Pst…mamy nadzieję,
Golonka w piwie, pyszny temat na dzisiejszy artykuł! Pst…mamy nadzieję, że nie jesteście głodni. Zaczynamy!
GOLONKA W PIWIE NASZA MIŁOŚĆ
Oczywiście, najlepiej byłoby taką goloneczkę w piwie podjeść w sławnym monachijskim Hofbräuhaus am Platzl, gdzie jest prawdziwym rarytasem. Gdy myślimy o Monachium, w głowie pojawia się przede wszystkim piwo i liczne przysmaki kuchni bawarskiej: Weißwursty (białe kiełbaski), Krustebraten (pieczeń wieprzowa), Sauerlunge (płucka na kwaśno), ale dziś całym sercem jesteśmy za Knöchel, bo golonka rządzi!
Jeszcze taka mała refleksja. Zawsze wydawało nam się, że to danie jest niezmiernie trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, nawet niezbyt wprawni „kucharze” poradzą sobie ze swoim nowym daniem popisowym: golonką w piwie. Wystarczą jedynie chęci i lista zakupów ;) Bo przecież przepis zaraz podamy!
Przepis na prawdziwy, męski klasyk znaleźliśmy na youtube. „Golonka po bawarsku“ by ciupek :)
Sprawdziliśmy i wyszło pysznie!
GOLONKA W PIWIE VOL.2
Drugim sprawdzonym przez nas przepisem na golonkę w piwie okazał się ten z bloga Moje Pasje:
Składniki do gotowania:
– 2 golonki przednie (ok 2 kg)
– 1,5-2 l bulionu drobiowego
– 250 ml jasnego piwa
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– cebula
– 3 duże ząbki czosnku
– 3 ziela angielskie
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 łyżeczki vegety
Golonki trzeba umyć, jeśli występują włosy, opalić nad palnikiem. Warzywa obrać, marchewkę i pietruchę pokroić wzdłuż i na cztery. Czosnek położyć na blacie, trzasnąć z góry łapą, lepiej odchodzi wtedy skórka i pokroić w plastry (jeśli coś z tego czosnku zostanie…) Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą całe golonki. Gotujemy wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, bite 2 godziny. Potem golonki trzeba wyjąć z wywaru i je wystudzić. Nie wylewać wywaru! Będzie nam jeszcze potrzebny.
Składniki do pieczenia:
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
– 250 ml jasnego piwa
– kminek mielony lub w ziarnach
– papryka słodka
– rozmaryn
– tymianek
– wywar w którym gotowało się golonki
Przygotujcie sobie naczynie żaroodporne, natrzyjcie je miodem i sosem sojowym. Golonki trzeba ponacinać w kilku miejscach, zalać jasnym piwkiem i do połowy wywarem, w których gotowały się nasze golony! Mięso posypujemy przyprawami: słodką papryką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę na 200 stopni C.
Gdy będzie już 200 stopni, trzeba ściągnąć pokrywę z naczynia i tak piec przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny, co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie, kiedy już wstaniemy z wyrka, trzeba pokropić wszystko oliwą i ustawić piekarnik na opiekanie, aż skórka się zarumieni (15 minut). Zobaczycie, mięso będzie samo odchodziło. Gotowe golonki podać z chrzanem i musztardą i Waszym ulubionym piwem!
Ps Jeśli macie swój autorski przepis podrzućcie w komentarzu. Dzięki! :)